Achtergrond

Nieuwe strenge wetten tegen ‘desinformatie’ in Turkije, feitenoverzicht

14-10-2022 22:38

Erdogan
President van Turkije Recep Tayyip Erdogan. ymphotos / Shutterstock.com

ANKARA, 14 oktober (Reuters) – Het Turkse parlement heeft donderdag een door de partij van president Tayyip Erdogan voorgestelde wet goedgekeurd die journalisten en gebruikers van sociale media tot drie jaar gevangenisstraf geeft voor het verspreiden van “desinformatie”, ondanks de grote bezorgdheid over de vrijheid van meningsuiting.

De wet, die nog door de president moet worden goedgekeurd, verplicht sociale mediabedrijven ook om gegevens door te geven over iedereen die valse informatie verspreidt, en lokale vertegenwoordigers aan te wijzen om inhoud te verwijderen wanneer dat nodig is.

De regering van Erdogan zegt dat de wet nodig is om de “ernstige dreiging” van desinformatie aan te pakken, terwijl critici zeggen dat de wet dissidenten verder zal aanpakken.

Hier volgen enkele details van de wet tot wijziging van de perswet:

Gevangenisstraf:

Artikel 29 van de wet bepaalt dat iedereen die “publiekelijk valse informatie verspreidt over de binnenlandse en buitenlandse veiligheid van het land, de openbare orde en de algemene gezondheid, met als enig doel angst, vrees of paniek te zaaien onder het publiek” één tot drie jaar gevangenisstraf kan krijgen.

De Commissie van Venetië, die de rechtenwaakhond van de Raad van Europa adviseert, zei zich vooral zorgen te maken over de gevolgen die de nieuwe gevangenisstraffen zouden hebben – “namelijk het afschrikwekkende effect en een toename van de zelfcensuur”.

Het ontwerp bevat ook eisen voor socialemediabedrijven om Turkse vertegenwoordigers aan te stellen voor de behandeling van verzoeken met betrekking tot het verwijderen van inhoud, en een nieuwe commissie die perskaarten en accreditatie behandelt.

Een openbare aanklager zal gebruikers van sociale media die problematisch geacht nieuws en informatie verspreiden, kunnen aanklagen.

De wet stelt voor de gevangenisstraffen te halveren als de daders hun ware identiteit verbergen of handelen “in het kader van de activiteit van een organisatie”.

Sociale media

Van sociale medianetwerken wordt verwacht dat zij vertegenwoordigers aanwijzen die in Turkije wonen en persoonlijke informatie verstrekken over iedereen die de wet overtreedt, waaronder iedereen die misleidende informatie verspreidt en de eenheid van de staat schaadt.

De Autoriteit voor Informatie- en Communicatietechnologieën kan een sociaal netwerk tot zes maanden verbieden reclame te ontvangen als het netwerk de gevraagde informatie niet verstrekt.

Sociale medianetwerken die niet meewerken, krijgen te maken met een sterke vermindering van de bandbreedte van hun internetverkeer.