Buitenland

Activisten die soep over schilderij Van Gogh gooiden aangeklaagd voor ‘strafbare schade’

15-10-2022 10:11

Van Gogh Zonnebloemen
Screenshot Twitter.

LONDEN, 15 oktober (Reuters) – Twee vrouwen zijn aangeklaagd voor strafbare schade nadat demonstranten tegen klimaatverandering soep hadden gegooid over het schilderij “Zonnebloemen” van Vincent van Gogh in de National Gallery in Londen, aldus de Britse politie zaterdag.

Op een video van de actiegroep Just Stop Oil, die al twee weken protesteert in de Britse hoofdstad, is te zien hoe twee van haar activisten vrijdag blikken Heinz-tomatensoep over het schilderij gooien, een van de vijf versies die in musea en galeries over de hele wereld te zien zijn.

De galerie zei dat het incident lichte schade had toegebracht aan de lijst, maar dat het schilderij ongedeerd was. Het werd later weer tentoongesteld.

De politie zei dat twee vrouwen van 21 en 20 jaar later voor het Westminster Magistrates’ Court zouden verschijnen op beschuldiging van “strafbare schade aan de lijst van het schilderij Zonnebloemen van Van Gogh”.

Een andere activist zal ook voor de rechter verschijnen op beschuldiging van het beschadigen van het bord buiten het hoofdbureau van de politie New Scotland Yard in het centrum van Londen.

De politie zei dat tijdens de protesten op vrijdag in totaal 28 mensen waren gearresteerd.