Buitenland

Bill & Melinda Gates Foundation steekt 1,2 miljard dollar in uitroeien van polio

17-10-2022 12:33

Bill Gates
Bill Gates, 2004. Paolo Bona / Shutterstock.com

16 oktober (Reuters) – De Bill & Melinda Gates Foundation heeft zondag gezegd dat het 1,2 miljard dollar zal toezeggen ter ondersteuning van inspanningen om wereldwijd een einde te maken aan alle vormen van polio.

Polio is een zeer besmettelijke ziekte die voornamelijk door besmetting met fecaliën wordt verspreid en jaarlijks duizenden kinderen doodt en verlamt. Hoewel er geen genezing bekend is, zorgen drie injecties met het vaccin voor bijna 100% immuniteit.

Regeringen en stichtingen streven ernaar polio uit te roeien in Pakistan en Afghanistan, de laatste twee landen waar het virus nog endemisch is.

“De laatste stappen naar uitroeiing zijn verreweg de moeilijkste. Maar onze stichting blijft zich inzetten voor een poliovrije toekomst, en we zijn optimistisch dat we die snel zullen zien”, zei Mark Suzman, CEO van de Bill & Melinda Gates Foundation, die wordt geleid door Microsoft Corp-oprichter Bill Gates en zijn ex-vrouw Melinda French Gates.

Vorige maand zei de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) dat Brazilië, de Dominicaanse Republiek, Haïti en Peru een zeer hoog risico lopen op de herintroductie van polio. De staat New York versnelt de inspanningen om inwoners te vaccineren nadat het virus was aangetroffen in afvalwatermonsters. Er werden ook gevallen vastgesteld in Londen en Jeruzalem.

In maart zei een hoge functionaris van de Wereldgezondheidsorganisatie dat de wereld zich op een “gevaarlijk moment” bevindt in de strijd tegen ziekten als polio, na een uitbraak in Malawi.

De aankondiging kwam in de aanloop naar een belangrijk toezeggingsmoment dat op 18 oktober gezamenlijk door Duitsland en het Global Polio Eradication Initiative (GPEI) zal worden georganiseerd. De Gates Foundation maakt deel uit van het GPEI, een groot project tussen regeringen en internationale organisaties. De stichting heeft bijna 5 miljard dollar bijgedragen aan het GPEI.