Binnenland

FNV roept buschauffeurs weer op tot staken

17-10-2022 14:53

Dutchmen Photography/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- De FNV roept buschauffeurs op om woensdag, donderdag en vrijdag weer te gaan staken. De vakbond wil onder meer een compensatie afdwingen voor de prijsstijgingen, en de werkdruk terugdringen. De roosters zijn onregelmatig, en het ziekteverzuim is hoog.

De cao die er nu ligt is door de FNV niet ondertekend, maar geldt wel omdat vakbond CNV ermee akkoord ging. De FNV wil deze cao nu openbreken, en nieuwe afspraken maken. De cao loopt nog tot het einde van dit jaar. De vervoersbedrijven willen niet in gesprek zolang de acties voortduren, en wijzen het openbreken van gemaakte afspraken van de hand. De twee partijen zitten dus klem.

Reizigers in het treekvervoer moeten van woensdag tot en met vrijdag rekening houden met het uitvallen van busverkeer. Hoeveel en waar dit gebeurt, is niet precies te voorspellen. Het zal net als bij eerdere stakingen dit jaar afhangen van de actiebereidheid bij chauffeurs van verschillende streekvervoerders. De FVN zegt zelf dat 70 tot 80 procent van het streekbusvervoer uitvalt, als alle aangesloten leden aan de acties deelnemen.