Binnenland

Gemeente Borsele praat al met bewoners over mogelijke komst tweede kerncentrale

17-10-2022 10:22

Kerncentrale Borssele. drieshondebrinkfoto/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- Hoewel er nog geen definitief besluit is genomen over de locatie van twee nieuwe kerncentrales, is het bestuur van de gemeente Borsele de afgelopen dagen in gesprek geweest met bewoners. Volgens Omroep Zeeland leverden bijeenkomsten in de dorpen ‘s-Heerenhoek, Nieuwdorp, Lewedorp en Borssele gemengde reacties op. Sommige mensen maken zich zorgen over de bouw van nieuwe hoogspanningsleidingen, het aantasten van het uitzicht of de natuur. Anderen zien juist kansen voor de werkgelegenheid.

Minister Rob Jetten van Klimaat & Energie zou eind november of begin december met een besluit moeten komen over de locatie van de nieuw te bouwen kerncentrales. De gemeente van de in 1973 voltooide kerncentrale Borssele staat hierbij op de lijst. burgemeester Dijksterhuis benadrukt dat het gemeentebestuur niet over het kiezen van de locatie gaat, maar zegt dat gesprekken met de bewoners hem wel ”scherpen” voor de gesprekken die hij in de toekomst mogelijk nog moet voeren.

Dat scherpen zal nodig zijn, als de gemeente straks daadwerkelijk de discussie aan moet gaan met de landelijke overheid. Dijksterhuis zegt dat het tijdens een Kamerdebat over kernenergie vorige week ”wel veel over Borsele ging.”

De gemeente Borsele heeft ongeveer 22.000 inwoners. Het huidige college bestaat uit CDA (5 van de 19 zetels in de gemeenteraad), ChristenUnie/SGP (ook 5), en PvdA (2). Burgemeester Gerben Dijksterhuis, zelf van de ChristenUnie, is tevens een vicepresident van de ”Group of European Municipalities with Nuclear Facilities.”