Buitenland

Iran gaat nog meer drones en raketten aan Rusland leveren, aldus Iraanse diplomaten

18-10-2022 18:59

Shahed 136 drone
Iraanse Shahed-136 kamikaze drones. CC 4.0 foto: دارکاخ. Via Wikimedia. Bewerkt door TPO.

18 oktober (Reuters) – Iran heeft beloofd Rusland oppervlakte-raketten te leveren, naast meer drones, aldus twee hoge Iraanse functionarissen en twee Iraanse diplomaten tegen Reuters, een stap die de Verenigde Staten en andere westerse mogendheden waarschijnlijk woedend zal maken.

Op 6 oktober werd een deal gesloten toen de eerste vice-president van Iran, Mohammad Mokhber, twee hoge ambtenaren van de machtige Iraanse Revolutionaire Garde en een ambtenaar van de Hoge Nationale Veiligheidsraad Moskou bezochten voor besprekingen met Rusland over de levering van de wapens.

“De Russen hadden gevraagd om meer drones en Iraanse ballistische raketten met verbeterde nauwkeurigheid, in het bijzonder de Fateh en Zolfaghar rakettenfamilie,” zei een van de Iraanse diplomaten, die over de reis werd ingelicht.

Een westerse functionaris die op de hoogte was van de zaak bevestigde dit en zei dat er een overeenkomst bestond tussen Iran en Rusland om oppervlakte-grond ballistische raketten voor de korte afstand te leveren, waaronder de Zolfaghar.

Een van de drones die Iran zal leveren is de Shahed-136, een wapen met deltavleugels dat wordt gebruikt als een ‘kamikaze‘ lucht-grondaanvalsvliegtuig. Het draagt een kleine explosievenkop die bij inslag ontploft.

Fateh-110 en Zolfaghar zijn Iraanse ballistische korteafstandsraketten die doelen kunnen raken op afstanden tussen 300 km en 700 km.

De Iraanse diplomaat verwierp beweringen van westerse functionarissen dat dergelijke overdrachten een resolutie van de VN-Veiligheidsraad van 2015 schenden.

“Waar ze worden gebruikt is niet de kwestie van de verkoper. Wij kiezen geen partij in de Oekraïne-crisis zoals het Westen. Wij willen een einde aan de crisis langs diplomatieke weg”, aldus de diplomaat.

Oekraïne heeft in de afgelopen weken melding gemaakt van een golf van Russische aanvallen met door Iran gemaakte Shahed-136 drones. Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dinsdag berichten dat Iran drones en andere wapens aan Rusland zou leveren voor gebruik in Oekraïne, als ongegrond van de hand gewezen, terwijl het Kremlin dinsdag ontkende dat zijn troepen Iraanse drones hadden gebruikt om Oekraïne aan te vallen.

Gevraagd of Rusland Iraanse drones heeft gebruikt in zijn campagne in Oekraïne, zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov dat het Kremlin geen informatie had over het gebruik ervan.

“Er wordt Russische apparatuur met Russische nomenclatuur gebruikt,” zei hij. “Alle verdere vragen moeten worden gericht aan het ministerie van Defensie.”

Het ministerie reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar.

Het verschijnen van Iraanse raketten naast drones in het arsenaal van Moskou in de oorlog met Oekraïne zou de spanningen tussen Iran en de Verenigde Staten en andere westerse mogendheden doen toenemen.

Wapens worden ‘binnenkort, zeer binnenkort’ geleverd

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vastgesteld dat Iraanse drones maandag zijn gebruikt bij een aanval in de ochtendspits op de Oekraïense hoofdstad Kiev, aldus een Amerikaanse functionaris. Woordvoerder Karinne Jean-Pierre van het Witte Huis beschuldigde Teheran ook van liegen toen het zei dat Iraanse drones niet worden gebruikt door Rusland in Oekraïne.

Een Europese diplomaat zei dat zijn land van mening is dat Rusland het moeilijker vindt om zelf wapens te produceren gezien de sancties op zijn industriële sector en daarom een beroep doet op import van partners als Iran en Noord-Korea.

Drones en raketten zijn een logische volgende stap”, aldus de Europese diplomaat.

Gevraagd naar de verkoop van Iraanse grond-oppervlakte raketten aan Rusland, zei een hoge Amerikaanse militaire functionaris: “Ik kan op dit moment niet zeggen of dit al dan niet juist is.”

De Iraanse machthebbers, die gebukt gaan onder westerse economische sancties, willen graag de strategische banden met Rusland aanhalen tegen een opkomend, door de VS gesteund, Arabisch-Israëlisch Golfblok dat het machtsevenwicht in het Midden-Oosten verder van de Islamitische Republiek zou kunnen doen afwijken.

De topcommandant van de Iraanse Revolutionaire Garde, Hossein Salami, zei vorige maand dat sommige van de “grootmachten van de wereld” bereid zijn militaire en defensie-uitrusting van Iran te kopen.

Rahim Safavi, militair adviseur van de Iraanse opperste leider, zei dinsdag in de staatsmedia dat 22 landen Iraanse drones willen kopen.

De Iraanse machthebbers staan ook onder druk door landelijke demonstraties die werden uitgelokt door de dood in hechtenis van een 22-jarige vrouw die werd vastgehouden wegens “ongepaste kledij”.

Verschillende lidstaten van de Europese Unie riepen maandag op tot sancties tegen Iran vanwege de levering van drones aan Rusland, terwijl het blok een aparte reeks sancties overeenkwam vanwege het harde optreden van Teheran tegen onrust.

“Zij (de Russen) wilden honderden van onze raketten kopen, zelfs raketten voor de middellange afstand, maar wij hebben hen gezegd dat wij binnenkort een paar honderd van de door hen geëiste Zolfaghar en Fateh 110 raketten voor de korte afstand, oppervlakte-grondraketten, kunnen leveren,” zei een van de veiligheidsfunctionarissen.

“Ik kan u de exacte tijd niet geven, maar binnenkort, zeer binnenkort zullen die in twee tot drie zendingen worden verscheept.”

Een Oost-Europese functionaris die de wapenactiviteiten van Rusland volgt, zei dat zij hebben begrepen dat deze wapendeal plaatsvindt, hoewel hij geen specifiek bewijs had om dit te staven. De ambtenaar zei dat de Iraanse en Russische leiders hadden besloten om door te gaan met de overdracht.

Moskou had specifiek gevraagd om Fateh 110 en Zolfaghar raketten voor de korte afstand, en de zending zal binnen maximaal 10 dagen plaatsvinden, aldus een andere Iraanse diplomaat.

Arash-2 aanvalsdrones

Er staat veel op het spel voor Iran, dat met westerse landen onderhandelt om een akkoord uit 2015 nieuw leven in te blazen.

De gesprekken zijn vastgelopen, en geschillen tussen Teheran en westerse mogendheden over de wapenverkoop aan Rusland of het optreden van Iran tegen de onrust kunnen de inspanningen om een akkoord te sluiten verzwakken.

De Verenigde Staten zijn het eens met Britse en Franse beoordelingen dat de levering van drones door Iran aan Rusland in strijd zou zijn met een resolutie van de VN-Veiligheidsraad die de overeenkomst van 2015 heeft bekrachtigd, zei de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Vedant Patel, maandag.

De westerse functionaris, die vanwege de gevoelige aard van de zaak niet wilde worden geïdentificeerd, zei dat net als de drones ook de overdracht van raketten in strijd zou zijn met VN-resolutie 2231.

Verscheidene hoge Iraanse functionarissen zijn woedend over de “onrechtvaardige” sancties tegen Iran wegens zijn wapenleveringen aan Rusland, zei de tweede diplomaat.

In september had Teheran een verzoek van president Vladimir Poetin voor de levering van Irans geavanceerde Arash 2 lange-afstandsaanvalsdrones geweigerd, zeiden drie Iraanse functionarissen tegen Reuters.

Op de vraag naar de reden voor de weigering noemde een van de functionarissen verschillende kwesties, waaronder “enkele technische problemen”.

“Ook waren de commandanten van de (Revolutionaire) Garde bezorgd dat als Rusland deze Arash 2 drone in Oekraïne gebruikt, de Amerikanen toegang kunnen krijgen tot onze technologie.”