Buitenland

Kremlin ontkent inzet van Iraanse kamikazedrones

18-10-2022 11:59

Shahed 136 drone
Iraanse Shahed-136 kamikaze drones. CC 4.0 foto: دارکاخ. Via Wikimedia. Bewerkt door TPO.

Moskou, 18 oktober (Reuters) – Het Kremlin heeft dinsdag ontkend dat zijn troepen Iraanse drones hebben gebruikt om Oekraïne aan te vallen.

Oekraïense leiders hebben Rusland beschuldigd van het gebruik van Iraanse Shahed-136 ‘kamikazedrones, die bij inslag ontploffen, bij aanvallen op Kiev.

Op verschillende afbeeldingen die op sociale media zijn geplaatst, is te zien dat drones met deltavleugels, vergelijkbaar met het Iraanse model, maandag zijn gebruikt bij een aanval op de Oekraïense hoofdstad.

Gevraagd of Rusland Iraanse drones had gebruikt in zijn campagne in Oekraïne, zei woordvoerder Dmitry Peskov dat het Kremlin geen informatie had over het gebruik ervan.

“Er wordt Russische apparatuur met Russische nomenclatuur gebruikt,” zei hij. “Alle verdere vragen moeten worden gericht aan het ministerie van Defensie.”

Het ministerie reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar.

Iran ontkent drones aan Rusland te leveren, en op wrakstukken van ten minste één drone stond de Russische naam “Geran-2” (Geranium-2).

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat het van mening was dat Iraanse drones gebruikt zijn bij de aanval van maandagochtend op Kiev.

Woordvoerder Karinne Jean-Pierre van het Witte Huis beschuldigde Teheran van liegen toen het zei dat Rusland geen Iraanse drones gebruikte in Oekraïne.

Leiders uit heel Europa hebben gezegd dat het gebruik van Iraanse drones een ernstige escalatie van het conflict zou betekenen en nieuwe sancties tegen Iran zou moeten uitlokken.