Buitenland

Lekken in Nord Stream veroorzaakt door ‘krachtige explosies’, aldus Denemarken

18-10-2022 11:31

Gaslek Nord Stream
Deense luchtmacht. Foto: Deense strijdkrachten/Twitter.

COPENHAGEN, 18 oktober (Reuters) – Uit een voorlopig onderzoek naar schade aan de twee Nord Stream-gaspijpleidingen in het Deense deel van de Oostzee blijkt dat de lekken zijn veroorzaakt door “krachtige explosies”, zei de politie van Kopenhagen dinsdag.

De Zweedse en Deense autoriteiten onderzoeken vier gaten in de Nord Stream 1 en 2 pijpleidingen, die Rusland en Duitsland via de Oostzee met elkaar verbinden en een brandhaard zijn geworden in de Oekraïne-crisis.

Verder onderzoek naar de breuken van 26 september in de exclusieve economische zone van Denemarken zal gezamenlijk worden gedaan door de politie van Kopenhagen en de veiligheids- en inlichtingendienst van het land.

Wereldleiders hebben de schade een sabotagedaad genoemd, maar het blijft onduidelijk wie er achter de ontploffingen zit.

De Deense bevindingen leken overeen te komen met die van de Zweedse aanklagers, die zeiden dat twee andere gaten in de pijpleidingen ook door explosies lijken te zijn veroorzaakt en dat de zaak wordt onderzocht als een daad van grove sabotage.

Een sectie van minstens 50 meter ontbreekt in de gescheurde Nord Stream 1 gasleiding, meldde het Zweedse dagblad Expressen dinsdag na het filmen van wat het de eerste publiekelijk vrijgegeven beelden van de schade noemde.

Reuters kon niet onafhankelijk verifiëren of de door de krant gepubliceerde beelden van Nord Stream 1 waren.

Seismologen in Denemarken hebben eerder gezegd dat ze in de buurt van de lekken bevingen van maar liefst 2,3 op de schaal van Richter hadden geregistreerd en dat de signalen niet leken op die van aardbevingen.

De Deense politie kon niet zeggen wanneer het onderzoek naar verwachting zal zijn afgerond.

“Het is nog te vroeg om iets te zeggen over het kader waarin de internationale samenwerking met bijvoorbeeld Zweden en Duitsland zal verlopen, aangezien dit van verschillende factoren afhangt”, aldus de politie van Kopenhagen in een verklaring.