Binnenland

Politie Amsterdam controleert op wapens met technische hulpmiddelen

18-10-2022 13:06

diy13/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- De politie gaat de komende tijd in Amsterdam gericht controleren op wapens. Hiervoor zijn vijf ”veiligheidsrisicogebieden” aangewezen, zoals op het Museumplein. De actie is volgens AT5 onderdeel van de wapenaanpak in de stad.

Portefeuillehouder Jeugd & Wapens Karin van Baarle zegt dat de stad al een tijdlang ”met name onder jongeren” een toename ziet in het aantal incidenten met wapens. Vorig jaar werd hiertegen al een soortgelijke proef uitgevoerd, en die actie wordt nu herhaald.

a-selectief controleren

De controles worden op ”a-selectieve wijze” uitgevoerd. Dit wil zeggen dat kinderen onder de 12, mensen met kleine kinderen, en personen van 65 jaar of ouder sowieso niet worden gecontroleerd. De veiligheidsrisicogebieden zijn uitgekozen omdat daar relatief veel wapengerelateerde incidenten plaatsvinden.

Voor het fouilleren worden dit jaar handscanners en detectiepoortjes gebruikt, omdat dit minder aangrijpend is voor de gecontroleerde personen. Ook is er een ”selectiepaal” met een grote rode knop. De paal scant de mensen die op de knop drukken, en zegt of ze door mogen gaan of gecontroleerd moeten worden. De hulpmiddelen moeten zorgen voor een voorselectie, zodat minder mensen fysiek gefouilleerd hoeven te worden. Dit bespaart zowel de politie als het publiek tijd.

Ongemak en begrip

De reacties van het publiek zijn gemengd. AT5 sprak mensen die enerzijds zorgen hebben over etnisch profileren en oponthoud door de controles, maar ook anderzijds toegeven dat er veel wapengerelateerde incidenten zijn, en dat de overheid wat moet doen. Een Amerikaanse vrouw die door een detectiepoortje moest lopen, zei wel gewend te zijn aan dit soort acties. Volgens haar zijn dergelijke wapencontroles in Amerika heel normaal, en is het goed dat de politie zo de veiligheid waarborgt.