Achtergrond

Russische kamikaze-drones: Shahed-136, de ‘brommer’

18-10-2022 19:20

Drone Ukraine
Drone Oekraine, Foto via: Directoraat Strategische Communicatie van het Oekraïense leger/AP

KYIV, 18 oktober (Reuters) – Rusland heeft maandag tientallen ‘kamikaze‘-drones op Oekraïne losgelaten, waarbij energie-infrastructuur werd geraakt en vijf mensen in de hoofdstad Kiev werden gedood. De Oekraïners hebben ze de bijnaam ‘brommers’ gegeven vanwege het luide zoemende geluid dat hun motoren maken als ze overvliegen.

Lees ook: dossier Iran

Oekraïne zegt dat het gaat om in Iran gemaakte Shahed-136 aanvalsdrones – rondvliegende munitie die op het doel afkomt en vervolgens met hoge snelheid neerstort en op slag ontploft. Oekraïne heeft dinsdag de banden met Iran verbroken vanwege het gebruik ervan.

Teheran ontkent de levering van de drones aan Moskou en het Kremlin heeft geen commentaar gegeven. Washington zegt dat Irans ontkenning een leugen is.

Dit is wat we weten over deze drones:

Shahed-136

Het Oekraïense leger zei op 13 september voor het eerst dat het een Iraanse drone had vernietigd in de buurt van Kupiansk, een stad die Kievs troepen vorige maand tijdens een snel tegenoffensief in het noordoosten hebben heroverd.

Het ministerie van Defensie identificeerde het toestel als een Shahed-136 van Iraanse makelij en plaatste beelden van wat leek op delen van een vernietigde drone met ‘Geran-2‘ in het Russisch op de zijkant geschreven. De vleugeltip leek overeen te komen met die van een Shahed-136.

Rusland gebruikte de drones aanvankelijk om Oekraïense militaire apparatuur aan het front aan te vallen, maar begon ze in de tweede helft van september te gebruiken voor aanvallen op de infrastructuur in de regio’s Odesa, Mykolaiv en Kharkiv, volgens gegevens van het leger.

Het eerste massale gebruik van de drones op de Oekraïense hoofdstad volgde op 17 oktober.

1000 kilometer bereik

De drones die volgens Kiev de Shahed-136 zijn, hebben een spanwijdte van 2,5 meter en een massa van 200 kg met een explosieve kop van 40 kg, en vliegen met een kruissnelheid van 120 km/u, aldus de woordvoerder van de Oekraïense luchtmacht, Yuriy Ihnat.

“Ze kunnen in groepen vliegen. Op de radar is het één doelwit, en in dat doelwit zijn er eigenlijk vijf (drones),” zei Ihnat. “Helaas is het niet mogelijk om 100% te raken omdat het doel klein van omvang is.”

Hij heeft gezegd dat de drones een beweerd bereik van 2500 km te hebben, maar in werkelijkheid niet meer dan 1000 km kunnen vliegen vanwege brandstofbeperkingen en hun grootte.

Betere luchtafweer

Oekraïne zegt dat het betere luchtverdediging nodig heeft om de drones aan te kunnen, waaronder luchtafweergeschut en machinegeweersystemen van groot kaliber. Op dinsdag zei het dat Kiev een officiële nota naar Israël zou sturen met het verzoek om onmiddellijk luchtverdedigingsmateriaal en samenwerking in de sector.

Kiev zegt dat de drones voornamelijk vanuit het zuiden worden gelanceerd, maar er zijn ook gevallen bekend van lanceringen vanuit Wit-Rusland en de Russische Koersk-regio. Vijfentachtig procent van de drones wordt neergeschoten, aldus Oekraïne.

Oekraïne heeft op 17 en 18 oktober 51 Shahed-136 drones neergeschoten, zei Ihnat dinsdag. Een dag eerder schatte hij het aantal neergehaalde drones op 100 sinds Rusland ze begon te gebruiken.

Iran

Oleh Zhdanov, een militaire analist uit Kiev, zei dat het niet “100% bevestigd” was dat de drones in Iran werden geassembleerd.

“Het is een en dezelfde drone, alleen de assemblage kan Syrisch of Tadzjieks zijn, we hebben hem volledig uit elkaar gehaald en begrijpen perfect dat hij uit twee delen bestaat – onderdelen uit China en onderdelen die door Iran zelf zijn geproduceerd,” zei Zhdanov.