Binnenland

Telegraaf: VVD gaat akkoord met wet voor asieldwang

18-10-2022 17:14

Ter Apel
Henk Vrieselaar/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- Bronnen zeggen tegen de Telegraaf dat de VVD toch akkoord zal gaan met de nieuwe wet waarmee gemeentes gedwongen kunnen worden tot het opvangen van asielzoekers. Even leek het erop dat de Kamerfractie van de partij niet in zou stemmen, maar dat verzet zou zijn gestaakt. De wet zal de overheid de mogelijkheid geven om asielopvangplaatsen aan te wijzen, ook al gaat de gemeente eigenlijk niet akkoord. Dit moet de druk op de bestaande azc’s en het aanmeldcentrum in Ter Apel verlichten.

VVD-staatssecretaris Eric van der Burg heeft het wetsvoorstel naar het schijnt nauwelijks aan hoeven passen om de steun van zijn partij te krijgen. Van alle gemeentes zal worden verwacht dat ze een aantal asielzoekers opvangen. Gemeentes die hiernaast extra plaatsen leveren, zullen hiervoor nu een financiĆ«le beloning ontvangen. ”spreiden en verleiden” zoals dat genoemd wordt, moet de dwang van de wet dragelijker moeten maken.

De rest van het voorstel zal hetzelfde blijven. De fractievoorzitters van de coalitiepartijen onderhandelen nog een paar dagen over details, maar hopen deze week nog een definitief voorstel te kunnen presenteren. De bedoeling is dat uiterlijk vrijdag dat voorstel er ligt, en mogelijk eerder.