Binnenland

Nederland trekt zich terug uit energiebeschermingsverdrag, volgt Spanje

19-10-2022 11:31

Rob Jetten D66
Dutch minister for Climate and Energy Policy Rob Jetten, D66. Dutchmen Photography / Shutterstock.com.

AMSTERDAM, 19 oktober (Reuters) – Nederland zal zich net als Spanje terugtrekken uit het Verdrag inzake het Energiehandvest dat investeringen in de sector beschermt.

Het verdrag, dat sinds 1998 van kracht is en door meer dan 50 partijen, waaronder de Europese Unie, is ondertekend, biedt investeerders de mogelijkheid regeringen aan te klagen wegens beleid dat hun investeringen in gevaar brengt.

De afgelopen jaren is het echter gebruikt door bedrijven die fossiele brandstoffen en duurzame energie gebruiken om regeringen aan te klagen wegens wijzigingen in de regelgeving die het rendement op specifieke investeringen in gevaar brengen.

Bij de aankondiging van het besluit vertelde de Nederlandse minister van Klimaat- en Energiebeleid Rob Jetten het parlement dat het verdrag niet in overeenstemming is met het klimaatakkoord van Parijs en dat pogingen om er opnieuw over te onderhandelen niets hebben opgeleverd, aldus een woordvoerder woensdag.

“Om die reden zal Nederland, bij voorkeur met de hele EU, uit het ECT stappen. Wanneer Nederland officieel vertrekt, moet nog worden bepaald”, voegde de woordvoerder eraan toe.

Italië trok zich in 2016 terug uit het verdrag.