Binnenland

Regering wil 3,5 miljard euro investeren in nieuw militair materieel

19-10-2022 11:57

Panzerhaubitze 2000. Bron: BMVg_Bundeswehr via Oleksii Reznikov

AMSTERDAM, 19 oktober (Reuters) – De Nederlandse regering gaat tot 3,5 miljard euro investeren in militaire aankopen, zei het ministerie van Defensie, in een beleidsomslag in de nasleep van de Russische inval in Oekraïne.

Na jaren van dalende uitgaven zal het Nederlandse leger tussen 2023 en 2026 voor maximaal 1 miljard euro een raketartilleriesysteem en 10 houwitserkanonnen aanschaffen.

Ook gaat Nederland voor maximaal 2,5 miljard euro een mobiel luchtverdedigingssysteem aanschaffen, schrijft staatssecretaris Christophe van der Maat van Defensie in een brief aan het parlement.

“De oorlog op het Europese continent onderstreept de noodzaak om in alle delen van het geweldsspectrum te kunnen optreden”, zei hij.

Raketgeschut

Nederland beschikt niet meer over raketgeschut sinds 2004, toen bezuinigingen op het defensiebudget leidden tot de verkoop van het systeem aan Finland.

Het nieuwe mobiele luchtverdedigingssysteem is bedoeld om de verdediging tegen dreigingen van vijandelijke helikopters, vliegtuigen, drones en kruisraketten te verbeteren, zei Van der Maat.

De invasie van 24 februari, die Rusland een “speciale militaire operatie” noemt, heeft bij andere NAVO-landen angst voor de veiligheid gewekt. Polen gaat raketartilleriesystemen kopen van Zuid-Korea.

De Nederlandse regering zei in juni dat zij meer zou investeren in het leger, zodat het defensiebudget de NAVO-doelstelling van minimaal 2% van het BBP zou bereiken. Om dat te bereiken zullen de Nederlandse uitgaven in 2024 2,03% en in 2025 2,01% bedragen.