Buitenland

WHO: Covid-19 nog altijd wereldwijde noodsituatie

19-10-2022 15:59

Anderhalve meter
Shutterstock.

19 oktober (Reuters) – De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei woensdag dat COVID-19 een wereldwijde noodsituatie blijft, bijna drie jaar nadat het voor het eerst als noodsituatie werd uitgeroepen.

Het noodcomité van de WHO heeft de verklaring voor COVID-19 voor het eerst afgelegd op 30 januari 2020. Een dergelijke vaststelling kan helpen om onderzoek, financiering en internationale volksgezondheidsmaatregelen te versnellen om een ziekte in te dammen.

Het VN-agentschap heeft de afgelopen maanden gezegd dat, hoewel het aantal gevallen in delen van de wereld afneemt, landen nog steeds waakzaam moeten blijven en hun meest kwetsbare bevolkingsgroepen moeten blijven vaccineren.

“Hoewel de publieke perceptie is dat de pandemie in sommige delen van de wereld voorbij is, blijft het een volksgezondheidsfeit dat de gezondheid van de wereldbevolking negatief en sterk blijft beïnvloeden”, aldus de WHO-commissie.

Zij merkte op dat het aantal wekelijkse sterfgevallen weliswaar het laagste is sinds het begin van de pandemie, maar nog steeds hoog is in vergelijking met andere virussen.

“Deze pandemie heeft ons al eerder verrast en zal dat misschien weer doen”, zei WHO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus tegen verslaggevers.