Buitenland

‘Kindermisbruik is een nationale epidemie in Groot-Britannie, gruwelijke daden die decennia lang verborgen zijn gehouden’

20-10-2022 13:14

Jimmy Savile
De inmiddels overleden Britse kindermisbruiker en BBC-DJ Jimmy Saville samen met zangeres Vera Lynn in 2005. AP Photo/Matthew Fearn.

LONDEN, 20 oktober, Reuters – Kindermisbruik is een epidemie in Groot-Brittannië, die miljoenen slachtoffers treft, met afschuwelijke en gruwelijke daden die decennia lang verborgen zijn gehouden doordat instellingen en politici prioriteit gaven aan reputaties boven het welzijn van jongeren, aldus een openbaar onderzoek op donderdag.

‘Ontstellend misbruik in instellingen zoals de katholieke kerk, de kerk van Engeland en het politieke centrum van Groot-Brittannië in Westminster’

Het Independent Inquiry into Child Sexual Abuse (IICSA), een van de grootste en duurste onderzoeken in zijn soort die ooit in Groot-Brittannië zijn uitgevoerd, zegt dat het om een wereldwijde crisis gaat, waarbij kinderen gevaar liepen tenzij er dringend actie werd ondernomen.

“De aard en omvang van het misbruik dat we aantroffen was schokkend en zeer verontrustend”, zei Alexis Jay, een deskundige op het gebied van sociale zorg die het onderzoek leidde, tegen verslaggevers. “Dit is niet slechts een historische aberratie van tientallen jaren geleden, het is een steeds groter wordend probleem en een nationale epidemie.”

Het onderzoek werd in juli 2014 ingesteld na een reeks gruwelijke onthullingen over misbruik, waarvan sommige al tientallen jaren geleden plaatsvonden. De meest opvallende betrof wijlen BBC-televisiester Jimmy Savile, die na zijn dood werd onthuld als een van de meest productieve zedendelinquenten van Groot-Brittannië.

Extreem geweld en sadisme

De Commissie heeft 15 onderzoeken en tientallen andere rapporten gepubliceerd, waarin details zijn opgenomen over ontstellend misbruik in instellingen zoals de katholieke kerk, de kerk van Engeland en het politieke centrum van Groot-Brittannië in Westminster.

‘Misbruik van kinderen, baby’s en peuters, vaak gepaard met extreem geweld en daden van sadisme’

Politici, kerkleiders en plaatselijke instanties voor sociale zorg hebben beschuldigingen genegeerd of actief in de doofpot gestopt om de daders en hun reputatie te beschermen, terwijl de politie te veel respect toonde voor mensen in het openbare leven, aldus het rapport.

Het onderzoek hoorde van 725 getuigen sinds het begin van de hoorzittingen in februari 2017 en verwerkte bijna 2,5 miljoen pagina’s bewijsmateriaal. Meer dan 6000 slachtoffers en overlevenden van misbruik brachten ook hun ervaringen in verband met het ‘Waarheidsproject’ van het onderzoek.

Jay zei dat het misbruik kinderen, baby’s en peuters betrof en vaak gepaard ging met extreem geweld en daden van sadisme, waarbij fysieke pijn werd veroorzaakt.

“Het is verachtelijk en vernederend en de gevolgen ervan zijn vaak levenslang voor de slachtoffers,” zei ze.

Grimmige aantallen

De aantallen die misbruik hadden en bleven ondergaan zijn grimmig. Het onderzoek zegt dat een misdaadonderzoek uit 2019 aangaf dat er 3,1 miljoen slachtoffers en overlevenden van misbruik waren in Engeland en Wales, of ongeveer 7,5% van de bevolking tussen 18 en 75 jaar.

Jay zei dat in elke groep van 200 kinderen, 10 jongens en meer dan 30 meisjes slachtoffer zouden zijn voor de leeftijd van 16 jaar. Volgens het rapport is de omvang van het online misbruik dramatisch toegenomen, zelfs tijdens het onderzoek.