Buitenland

Witte Huis: Iraniërs op de Krim hielpen Rusland met drone-aanvallen op Oekraïne

20-10-2022 21:46

Drone Ukraine
Drone Oekraine, Foto via: Directoraat Strategische Communicatie van het Oekraïense leger/AP

WASHINGTON, 20 oktober (Reuters) – Het Witte Huis heeft donderdag gezegd dat Iraniërs op de Krim de Russen hebben geholpen om Oekraïne aan te vallen met Iraanse drones, en dat de Amerikaanse inspanningen om te onderhandelen over een terugkeer naar de Iraanse nucleaire overeenkomst voorlopig opzij zijn gezet.

John Kirby, de hoogste woordvoerder voor nationale veiligheid van het Witte Huis, vertelde verslaggevers dat Russische militairen, die op afstand opereren vanuit de Krim, de afgelopen dagen Iraanse drones hebben bestuurd om aanvallen uit te voeren op Oekraïense doelen, waaronder Kiev.

Rusland nam de Krim in 2014 over van Oekraïne.

“Wij schatten in dat Iraanse militairen op de Krim aanwezig waren en Rusland bij deze operaties hebben geholpen,” zei Kirby. Hij voegde eraan toe dat een relatief klein aantal Iraniërs betrokken leek te zijn.

Teheran heeft niet onmiddellijk publiekelijk gereageerd op de Amerikaanse beschuldigingen. De Russische ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken reageerden niet onmiddellijk op verzoeken om commentaar.

Nucleaire deal

De onthulling markeerde een nieuw punt van spanning tussen de Verenigde Staten en Iran, wiens optreden tegen demonstranten na de dood in september van een vrouw die in Teheran was gearresteerd wegens “ongepaste kleding” door president Joe Biden is veroordeeld.

Kirby gaf aan dat de Verenigde Staten op dit moment geen noodzaak zagen om te blijven proberen te onderhandelen met Teheran over de terugkeer van Iran naar de Iraanse nucleaire deal met zes wereldmachten uit 2015.

Biden had gestreefd naar een terugkeer naar de deal om internationaal toezicht te houden op het nucleaire programma van Iran in ruil voor een opheffing van de sancties tegen Teheran. Biden’s voorganger, Donald Trump, had de overeenkomst, bekend als het Joint Comprehensive Plan of Action, in 2018 verlaten.

“We liggen ver uit elkaar met de Iraniërs in termen van een terugkeer naar de overeenkomst, dus we zijn daar nu gewoon niet op gefocust. Hun eisen gingen veel verder dan wat de JCPOA moest dekken. We richten ons nu niet op de diplomatie,” zei hij.

Directe betrokkenheid

Minder dan twee maanden geleden maakten Amerikaanse functionarissen melding van enige vooruitgang in het nieuw leven inblazen van de overeenkomst.

De Verenigde Staten zijn nu bezorgd dat Rusland probeert geavanceerde conventionele wapens van Iran te verkrijgen, zoals oppervlakte-grondraketten voor gebruik tegen Oekraïne, zei Kirby.

Hij zei dat de Verenigde Staten alle middelen zullen aanwenden om de levering van munitie door Iran aan Rusland “bloot te leggen, af te schrikken en te bestrijden”, met inbegrip van meer sancties.

“Iran en Rusland kunnen tegen de wereld liegen, maar ze kunnen zeker de feiten niet verbergen, en dat is het volgende: Teheran is nu direct betrokken op het terrein,” zei hij.