Binnenland

Edith Schippers wordt VVD-lijsstrekker Eerste Kamer

21-10-2022 12:19

Edit Schippers.
Edit Schippers. Screenshot NPO.

Door: Jan Omvlee, TPO- De VVD heeft bekendgemaakt dat voormalig minister Edith Schippers de nieuwe lijsttrekker wordt voor de Eerste Kamer. 15 maart 2023 vinden de Provinciale Statenverkiezingen plaats, en de gekozen Statenleden kiezen daarna zelf de Eerste Kamer. Schippers kondigt haar kandidatuur zelf aan in een video die de VVD vandaag online zette.

Schippers was van 2010 tot 2017 minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en zat sinds 2003 in de Kamer voor de VVD. In 2017 was ze verkenner en informateur, waarna ze het bedrijfsleven inging.

Sinds 2019 werkt ze bij chemiebedrijf Koninklijke DSM, waarvan ze president is. Hier werd in de video naar gevraagd, en Schippers zegt dat ze niet stopt met deze werkzaamheden. De Tweede Kamer zal naar verwachting een dag van haar werkweek opeisen, en de overige dagen blijft ze werkzaam bij DSM.

Op de vraag ”hoe ga je om met je verschillende belangen?” antwoordt ze het volgende:

”Ieder mens, dus ook iedere politicus heeft belangen. Je woont in een huis, je hebt een studerend kind of ouders die zorg nodig hebben. Maar waar het om gaat is dat je het belang van iedereen vooropstelt en niet jouw eigenbelang.”

”Het gaat er wel om dat je transparant bent over wat je naast je Kamerlidmaatschap doet.”

Schippers zegt dat ze beslissingen aan haar collega’s over zal laten, mocht DSM specifiek aan de orde komen in de Eerste Kamer. Besluiten over het bedrijfsleven in het algemeen, bijvoorbeeld het vestigingsklimaat, zegt ze wel te zullen nemen. ”Dan is het juist belangrijk dat ik mijn ervaring daar inbreng.”

Ook wordt Schippers gevraagd of ze van plan is om Mark Rutte op te volgen als partijleider. Hierop antwoordt ze met ”da’s niet mijn ambitie”, maar geheel uitsluiten doet ze het ook niet.