Buitenland

80.000 mensen demonstreerden in Berlijn tegen Iraans regime

22-10-2022 19:15

Berlijn
Berlijn, Duitsland. 22 oktober 2022. AP Photo/Markus Schreiber.

BERLIJN (AP) – Tienduizenden mensen verzamelden zich zaterdag in de Duitse hoofdstad om solidariteit te betuigen met de antiregeringsdemonstranten in Iran, waar een beweging die ontstond na de dood van een vrouw in hechtenis van de zedenpolitie is uitgegroeid tot een uitdaging voor de Islamitische Republiek.

Lees ook: dossier Iran

De Berlijnse politie schatte dat 80.000 mensen zich aan het eind van de middag bij de Duitse demonstratie hadden aangesloten. Deelnemers hielden Iraanse vlaggen omhoog en borden met kritiek op de Iraanse leiders, veel met de slogan “Women, Life, Freedom” in zowel Engels als Duits.

De demonstratie, georganiseerd door het Woman(asterisk) Life Freedom Collective, begon bij de Overwinningszuil in het Berlijnse Tiergarten park en ging verder als een mars door het centrum van Berlijn.

Sommige demonstranten zeiden dat ze van elders uit Duitsland en andere Europese landen waren gekomen om hun steun te betuigen.

“Het is zo belangrijk voor ons om hier te zijn, om de stem te zijn van de mensen in Iran, die op straat worden gedood,” zegt Shakib Lolo, die uit Iran komt maar in Nederland woont. “En dit is geen protest meer, dit is een revolutie, in Iran. En de mensen van de wereld moeten het zien.”

De demonstraties in Berlijn stonden ook in het teken van andere kwesties, waaronder een oproep tot sociale solidariteit in de nasleep van een potentiële energiecrisis en een andere waarin werd gepleit voor een snelheidsbeperking op de Duitse snelwegen.

In Teheran vonden zaterdag bij verschillende universiteiten meer protesten tegen de regering plaats. De landelijke beweging in Iran richtte zich eerst op de verplichte hijab van het land na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini op 16 september, terwijl ze in hechtenis was genomen door de zedenpolitie.

Veiligheidstroepen hebben bijeenkomsten uiteengedreven met scherpe munitie en traangas, waarbij volgens rechtengroeperingen meer dan 200 mensen zijn omgekomen.

De regering in Teheran staat ook in de belangstelling van de Europese hoofdsteden vanwege beschuldigingen dat Iran explosieve drones heeft geleverd die de Russische troepen in Oekraïne gebruiken.

 

Aanpassingen: geschat aantal demonstraten aangepast van 37.000 naar 80.000 volgens laatst bekende schattingen politie, 20:27 uur.