Binnenland

Rekeninghouders hebben steeds meer last van witwasbestrijding banken

24-10-2022 11:19

OlegRi/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- Zakelijke rekeninghouders bij banken hebben de afgelopen jaren steeds meer last gekregen van de maatregelen die moeten worden genomen om witwassen te bestrijden. Trouw schrijft dat banken zijn opgeschrikt door de boetes en schikkingen die ze konden krijgen, als ze nalatig zouden worden bevonden in het tegengaan van witwaspraktijken.

De verhoogde alertheid zorgt echter voor problemen bij steeds meer particulieren en bedrijven. De kosten en wachttijden voor rekeninghouders lopen al een tijdlang steeds verder op. Het controleren van klanten en geldstromen kost de bankensector inmiddels 1,4 miljard euro per jaar. Die kosten worden vervolgens verhaald op de zakelijke klanten. Een zakelijke rekening kan wel 2000 euro per jaar kosten, vooral als het bedrijf veel van contant geld gebruikmaakt. Zaken als coffeeshops worden bijvoorbeeld als risicovol gezien.

Bancair sleepnet

Ook moet het volgens minister Kaag van FinanciĆ«n mogelijk worden om banken transactiegegevens van hun klanten met elkaar te laten delen. Dit moet helpen met het bestrijden van criminele organisaties die hun geldstromen verhullen door meerdere banken te gebruiken. Het roept echter ook vragen op over de privacy. De Autoriteit Persoonsgegevens sprak van een ”bancair sleepnet”.

Minister Kaag stuurde afgelopen vrijdag een nieuw voorstel naar de Kamer, met hierin onder andere de eis dat banken gedeelde transacties eerst anonimiseren, voordat ze worden gebruikt. Ook komen er beperkingen op de hoeveelheid gegevens die gedeeld mag worden.

De gang van zaken roept ook de vraag op of de huidige fraudebestrijding wel overgelaten moet worden aan de banken zelf. Trouw sprak met een specialist op het gebied van financieel recht, Frank ‘t Hart, die stelt dat de witwasaanpak in de eerste plaats de verantwoordelijkheid is van de overheid. Als de overheid de aanpak van fraude een hogere prioriteit wil geven, moet dit niet op deze manier overgelaten worden aan de private sector.