Buitenland

Emir Qatar: bepaalde kritiek op Qatar rond WK Voetbal komt neer op laster

25-10-2022 11:35

WK voetbal oranje
Paul Vance / Shutterstock.com

DOHA, 25 oktober (Reuters) – Qatar heeft sinds het winnen van het bid voor het WK 2022 te maken gekregen met ongekende kritiek, waarvan sommige neerkomen op laster, aldus de heerser, emir sjeik Tamim bin Hamad al-Thani, op dinsdag.

“We hebben de zaak aanvankelijk in goed vertrouwen behandeld”, zei sjeik Tamim in een televisietoespraak over het beleid, en hij voegde eraan toe dat een deel van de eerste kritiek constructief was.

Maar, zei hij, een campagne tegen Qatar breidde zich uit tot “verzinsels en dubbele standaarden die zo fel waren dat het helaas veel mensen ertoe heeft aangezet om de werkelijke redenen en motieven achter de campagne in twijfel te trekken”.

Qatar, het eerste land in het Midden-Oosten dat het wereldkampioenschap voetbal organiseert, is onder zware internationale kritiek komen te staan wegens zijn behandeling van buitenlandse werknemers en restrictieve sociale wetten.

De emir sprak een vergadering toe van de Shura-raad van de Arabische Golfstaat, terwijl Doha zich opmaakt voor het belangrijkste mondiale voetbalevenement, dat op 20 november begint.

Doha heeft hervormingen ingevoerd, waaronder regels om werknemers tegen hitte te beschermen en een maandelijks minimumloon van 1.000 riyals (278 euro), en zegt zijn arbeidsstelsel te blijven ontwikkelen.

Buitenlandse werknemers maken 85% uit van de ongeveer 3 miljoen inwoners van Qatar, dat een van de grootste aardgasproducenten ter wereld is en een van de rijkste landen per hoofd van de bevolking.

Sjeik Tamim zei dat de hogere energieprijzen Qatar hadden geholpen een begrotingsoverschot van 47,3 miljard riyals (12,97 miljard euro) te realiseren voor de eerste helft van 2022, tegenover een verwacht tekort, en een groei van het bruto binnenlands product van 4,3%, volgens de eerste schattingen.

De emir zei dat het begrotingsoverschot zou worden gebruikt om de overheidsschuld te verminderen en de financiƫle reserves van de staat te vergroten.

Hij zei dat het WK Qatar in staat zou stellen zijn economische en institutionele kracht en culturele identiteit te tonen.