Iedereen cancelt rapper Ye (voorheen Kanye West), docu geschrapt, gedumpt door Adidas

25-10-2022 10:59

Kanye West
Kanye West, March 11, 2022. AP Photo/Ashley Landis.

NEW YORK (AP) – Een documentaire over de rapper die vroeger bekend stond als Kanye West is opgeschort te midden van zijn recente reeks aan antisemitische opmerkingen.

MRC-studio leidinggevenden Modi Wiczyk, Asif Satchu en Scott Tenley kondigden maandag in een memo aan:

“We kunnen geen inhoud ondersteunen die zijn platform versterkt.”

Ye mocht onlangs geen berichten meer plaatsen op Twitter en Instagram vanwege antisemitische berichten die volgens de sociale netwerken in strijd waren met hun beleid. Hij heeft ook gesuggereerd dat slavernij een keuze is en noemde het COVID-19 vaccin het “merkteken van het beest”.

Eerder deze maand werd Ye bekritiseerd omdat hij een “White Lives Matter” T-shirt droeg tijdens de show van zijn nieuwste collectie op de Paris Fashion Week.

Wiczyk en Satchu zijn medeoprichters en co-CEO‘s van MRC Entertainment. Tenley is de chief business officer. Het schrappen van de documentaire komt slechts enkele dagen nadat het Franse modehuis Balenciaga de banden met Ye verbrak, volgens Women’s Wear Daily.

In hun lange memo gaan Wiczyk, Satchu en Tenley diep in op de geschiedenis van het antisemitisme:

“Kanye is een producer en sampler van muziek. Vorige week samplede en remixte hij een klassieke melodie die al meer dan 3000 jaar in de hitlijsten staat – de leugen dat Joden slecht zijn en samenzweren om de wereld te beheersen voor hun eigen gewin. Dit lied werd acapella uitgevoerd in de tijd van de Farao’s, Babylon en Rome, ging akoestisch met De Spaanse Inquisitie en Rusland’s Pale of Settlement, en Hitler nam het lied elektrisch. Kanye heeft het nu helpen mainstreamen in de moderne tijd.”

Ye’s talentbureau, CAA, heeft hem ook laten vallen. Dat nieuws maandag en de geschrapte documentaire komt nadat UTA CEO Jeremy Zimmer Ye veroordeelde in een bedrijfsbrede memo waarin hij antisemitisme aan de kaak stelde. Ye was kort een klant maar keerde na een jaar terug naar CAA.

Anderen in Hollywood, waaronder de van Ye vervreemde Kim Kardashian, en andere leden van haar familie, hebben het antisemitisme ook veroordeeld.

Demonstranten op een viaduct in Los Angeles ontvouwden zaterdag een spandoek waarop Ye werd geprezen.