Buitenland

Internationaal Atoomagentschap: ‘Iran is een probleem dat steeds relevanter wordt’

28-10-2022 18:54

Nuclear explosion
Shutterstock.

WENEN, 28 oktober (Reuters) – Iran is een probleem dat steeds “relevanter” wordt, zei het hoofd van de nucleaire waakhond van de VN, Rafael Grossi, op vrijdag, in een schijnbare verwijzing naar het groeiende aantal geavanceerde centrifuges dat de Islamitische Republiek gebruikt om uranium te verrijken.

Lees ook: dossier Iran

Het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) heeft in recente vertrouwelijke rapporten aan lidstaten, die door Reuters zijn ingezien, gezegd dat Iran meer cascades, of clusters, van geavanceerde centrifuges heeft geïnstalleerd en verrijkt in zijn ondergrondse verrijkingsfabrieken in Natanz en Fordow.

Tegelijkertijd zijn de indirecte besprekingen met de Verenigde Staten over het nieuw leven inblazen van een grotendeels uitgeholde nucleaire overeenkomst met Iran uit 2015 vastgelopen, waarbij ambtenaren zeggen dat een belangrijk knelpunt de eis van Iran is dat de IAEA een onderzoek beëindigt naar uraniumsporen die zijn gevonden op niet-aangegeven locaties.

Gevraagd in een gesprek op het podium in Washington hoe hij de wereld van vandaag ziet, begon Grossi met Iran in plaats van Oekraïne en zei dat het “een probleem blijft”.

“Ik zie elke dag via mijn inspecteurs hoe dit probleem steeds relevanter wordt, en ik kies een woord dat neutraal is. Het is elke dag een nog relevanter probleem,” zei Grossi tegen de Carnegie International Nuclear Policy Conference, zonder verder uit te weiden.

Hij voegde er later aan toe dat hij niet zou toegeven aan politieke druk over zijn onderzoek naar de uraniumsporen en zijn inspanningen om van Iran uitleg te krijgen over hoe ze daar terecht zijn gekomen.

“Ik zal nooit iets doen op het gebied van verificatie onder politieke voorwendselen of om politieke redenen. Het IAEA moet doen wat het moet doen. Ik zeg het hier in het openbaar en ik heb het vaak tegen mijn Iraanse tegenhangers gezegd als zij ons vragen elders te kijken.”