Buitenland

Groot-Britannië ontkent Russische beschuldiging opblazen Nord Stream-pijpleiding

29-10-2022 16:25

TU-95MS Bear
Tu-95MS 'Bear'. ra3rn/Shutterstock.

LONDEN, 29 oktober (Reuters) – Het Russische ministerie van Defensie zei zaterdag dat Brits marinepersoneel vorige maand de Nord Stream-gaspijpleidingen heeft opgeblazen, een bewering die volgens Londen vals was en bedoeld om de aandacht af te leiden van de Russische militaire mislukkingen in Oekraïne.

Rusland gaf geen bewijs voor zijn bewering dat een vooraanstaand NAVO-lid kritieke Russische infrastructuur had gesaboteerd, te midden van de ergste crisis in de betrekkingen tussen het Westen en Rusland sinds het dieptepunt van de Koude Oorlog.

Het Russische ministerie zei dat “Britse specialisten” van dezelfde eenheid eerder op zaterdag Oekraïense drone-aanvallen op schepen van de Russische Zwarte Zeevloot in de Krim hebben geleid, die naar eigen zeggen grotendeels werden afgeslagen door Russische troepen, met lichte schade aan een Russische mijnenveger.

“Volgens de beschikbare informatie hebben vertegenwoordigers van deze eenheid van de Britse marine deelgenomen aan de planning, voorbereiding en uitvoering van een terroristische aanval in de Oostzee op 26 september van dit jaar – het opblazen van de Nord Stream 1 en Nord Stream 2 gaspijpleidingen”, aldus het ministerie.

Groot-Brittannië ontkende de bewering.

‘Verzonnen verhaal’

“Om hun rampzalige aanpak van de illegale invasie in Oekraïne af te leiden, neemt het Russische ministerie van Defensie zijn toevlucht tot valse beweringen van epische omvang,” zei het Britse ministerie van Defensie.

“Dit verzonnen verhaal, zegt meer over de ruzies binnen de Russische regering dan over het Westen.”

Maria Zakharova, een woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, zei dat Moskou om een reactie van de VN-Veiligheidsraad zal vragen en zei dat Moskou via sociale media de aandacht wilde vestigen op “een reeks terroristische aanslagen die tegen de Russische Federatie in de Zwarte en Baltische Zee zijn gepleegd, inclusief de betrokkenheid van Groot-Brittannië daarbij”.

Rusland, dat sinds zijn invasie van 24 februari in Oekraïne sterk door westerse landen is geïsoleerd, heeft eerder het Westen de schuld gegeven van de explosies die de door Rusland gebouwde pijpleidingen Nord Stream 1 en Nord Stream 2 op de bodem van de Oostzee hebben gescheurd.

Maar het heeft niet eerder specifieke details gegeven over wie het verantwoordelijk acht voor de schade aan de pijpleidingen, voorheen de grootste routes voor Russische gasleveringen aan Europa.

Op 26 september werd een scherpe daling van de druk op beide pijpleidingen geregistreerd en seismologen ontdekten explosies, wat een golf van speculaties over sabotage aan een van Ruslands belangrijkste energiecorridors op gang bracht.

Reuters heeft de tegenstrijdige beweringen over de schuld van de schade niet onmiddellijk kunnen verifiëren.

Aanvullend onderzoek

Zweden en Denemarken hebben beide vastgesteld dat vier lekken in Nord Stream 1 en 2 zijn veroorzaakt door explosies, maar hebben niet gezegd wie daarvoor verantwoordelijk zou kunnen zijn. NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg heeft de schade een sabotagedaad genoemd.

Zweden heeft aanvullend onderzoek gelast naar de schade aan de pijpleidingen, zei de openbaar aanklager die met de zaak belast is vrijdag in een verklaring.

Het Kremlin heeft herhaaldelijk gezegd dat beweringen dat Rusland verantwoordelijk is voor de schade “dom” zijn en Russische functionarissen hebben gezegd dat Washington een motief had omdat het meer vloeibaar aardgas (LNG) aan Europa wil verkopen.

De Verenigde Staten hebben betrokkenheid ontkend.

De pijpleidingen Nord Stream 1 en Nord Stream 2 hebben een gezamenlijke jaarlijkse capaciteit van 110 miljard kubieke meter – meer dan de helft van de normale gasexport van Rusland.

Delen van de 1224 km lange pijpleidingen, die van Rusland naar Duitsland lopen, liggen op een diepte van ongeveer 80-110 meter.

Zwarte Zeevloot

Rusland zei ondertussen dat Oekraïense troepen in de vroege uren van zaterdag schepen van de Zwarte Zeevloot hebben aangevallen in Sevastopol, de grootste stad in de door Rusland geannexeerde Krim.

“Bij de aanval waren negen onbemande luchtvaartuigen en zeven autonome maritieme drones betrokken”, aldus het ministerie van Defensie.

“De voorbereiding van deze terreurdaad en de training van militairen van het Oekraïense 73e Speciale Centrum voor Marineoperaties werden uitgevoerd onder leiding van Britse specialisten die in de stad Ochakiv gevestigd zijn.”

Alle luchtdrones werden vernietigd, hoewel de mijnenveger Ivan Golubets lichte schade opliep, aldus het ministerie. Sevastopol is het hoofdkwartier van Ruslands Zwarte Zee Vloot.