Buitenland

Aanvaller Nancy Pelosi wilde ‘knieschijven breken’van ‘leider Democraten die leugens vertellen’

31-10-2022 22:01

David DePape.
David DePape. (AP Photo/Eric Risberg)

WASHINGTON (AP) – De man die ervan wordt beschuldigd de echtgenoot van House Speaker Nancy Pelosi met een hamer te hebben aangevallen, vertelde de politie dat hij de Democratische leider wilde gijzelen en “haar knieschijven wilde breken” om andere leden van het Congres te laten zien dat er consequenties zijn voor hun daden, aldus de autoriteiten maandag.

In een huiveringwekkende federale aanklacht zeggen ambtenaren dat David DePape, 42 jaar, met tiewraps en tape in een rugzak, vrijdagochtend vroeg inbrak in het huis van het echtpaar in San Francisco, naar boven ging waar de 82-jarige Paul Pelosi lag te slapen en eiste om met ‘Nancy’ te praten.

Toen Paul Pelosi de indringer vertelde dat ze er niet was, zei DePape dat hij zou wachten – zelfs nadat hem was verteld dat ze enkele dagen niet thuis zou zijn.

Zowel de officier van justitie als het hoofd van de politie in San Francisco hebben spottende grappen en samenzweringstheorieën over de aanslag, verspreid op social media en zelfs door enkele vooraanstaande Republikeinen, met klem van de hand gewezen, slechts een week voor de zwaar bevochten verkiezingen voor het Congres.

DePape vertelde de politie van zijn plannen om Nancy Pelosi te gijzelen om “met haar te praten” en zag haar “als de “leider van het peloton” van leugens verteld door de Democratische Partij, aldus de acht pagina’s tellende aanklacht.

“Als ze DePape de ‘waarheid’ zou vertellen, zou hij haar laten gaan en als ze ‘loog’, zou hij “haar knieschijven breken”, aldus de klacht.

“Door Nancy’s knieschijven te breken, zou ze vervolgens het Congres in moeten worden gereden, wat andere leden van het Congres zou laten zien dat er consequenties verbonden zijn aan acties”, aldus de aanklacht.

DePape wordt federaal beschuldigd van beïnvloeding, belemmering of vergelding van een federale ambtenaar door een familielid te bedreigen of te verwonden. Hij wordt ook beschuldigd van poging tot ontvoering van een ambtenaar van de Verenigde Staten tijdens de uitoefening van zijn officiële taken.

De aankondiging van de federale aanklachten kwam op het moment dat de officier van justitie van San Francisco ook strafrechtelijke aanklachten zou aankondigen.

Samenzweringstheorieën

Het was niet meteen duidelijk of DePape een advocaat had die namens hem kon spreken. Familie beschreef DePape als vervreemd, en hij stond bij sommigen in San Francisco bekend als een pro-naakt activist die een reeks samenzweringstheorieën leek te omarmen.

Volgens de federale aanklacht woonde hij de afgelopen twee jaar in een garage van een woning in Richmond, Californië,

De politie werd vrijdag rond 2.20 uur naar de woning in de chique wijk Pacific Heights gestuurd nadat Paul Pelosi een 911-oproep had geplaatst. DePape brak de achterdeur in en ging naar boven om Paul Pelosi te confronteren, zei de politie. Ze kwamen aan en zagen de twee mannen worstelen om een hamer, waarna DePape Pelosi minstens één keer sloeg voordat hij werd getackeld door agenten.

DePape werd vrijdag gearresteerd op verdenking van poging tot moord, ouderenmishandeling en inbraak in een aanval die het giftige politieke klimaat in de aanloop naar de tussentijdse verkiezingen van 8 november heeft versterkt. Hij wordt naar verwachting dinsdag voorgeleid in San Francisco.

Paul Pelosi blijft in het ziekenhuis in San Francisco na een operatie aan een schedelbasisfractuur en andere verwondingen. Nancy Pelosi, die op het moment van de aanval in Washington D.C. was, keerde snel terug naar Californië. In tegenstelling tot presidenten, hebben congresleiders beveiliging voor zichzelf, maar niet voor hun familie.

In de ambulance naar het ziekenhuis vertelde Paul Pelosi de politie dat hij DePape nog nooit had gezien, aldus de aanklacht.

Capitool-bestorming

De aanval was een verontrustende echo van de opstand van 6 januari 2021 in het Capitool, toen relschoppers die probeerden de verkiezingsnederlaag van Joe Biden tegen Donald Trump ongedaan te maken de zalen bestormden met de griezelige kreet “Waar is Nancy?”. De tiewraps waren een andere overeenkomst met 6 januari, toen relschoppers werden gezien met de banden in het Capitool.

De officier van justitie van San Francisco, Brooke Jenkins, verwierp de samenzweringstheorieën over de aanval met klem en bevestigde dat de aanvaller het gemunt had op de Democratische leider toen hij inbrak in de woning van het echtpaar.

“Op het moment dat de verdachte het huis van Pelosi binnendrong, was hij in feite op zoek naar mevrouw Pelosi,” vertelde Jenkins zondag laat in San Francisco aan verslaggevers.

“We hebben geen aanwijzingen dat deze twee mannen elkaar kenden voorafgaand aan dit incident,” zei ze.

De opmerkingen van de officier van justitie kwamen toen de aanval op de man van de voorzitter van het Huis werd bespot en afgewezen in sociale media, zelfs onder sommige Republikeinse leiders. De politiechef van San Francisco heeft ook gezegd dat de aanval was gericht op Nancy Pelosi.

In het giftige politieke klimaat, een week voor de tussentijdse verkiezingen, zijn de spanningen hoog met een record aan veiligheidsdreigingen tegen wetgevers en andere functionarissen.

Het incident leidde tot nieuwe veiligheidszorgen voor wetgevers en andere verkozenen vóór de midterms.

10.000 bedreigingen

Met bijna 10.000 bedreigingen tegen Congresleden in het afgelopen jaar heeft de Amerikaanse Capitoolpolitie wetgevers geadviseerd voorzorgsmaatregelen te nemen. Chief Tom Manger, die de U.S. Capitol Police leidt, heeft gezegd dat de dreiging van lone-wolf-aanvallers is toegenomen en dat de belangrijkste bedreiging waarmee het korps wordt geconfronteerd het historisch hoge aantal bedreigingen tegen wetgevers is, duizenden meer dan enkele jaren geleden.

Het slaan van de echtgenoot van de voorzitter volgt op andere aanvallen en bedreigingen. Deze zomer werd een man met een pistool, een mes en tiewraps gearresteerd in de buurt van het huis van rechter Brett Kavanaugh in Maryland, nadat hij had gedreigd de rechter te vermoorden.

In 2017 raakte Republikein Steve Scalise ernstig gewond toen een aanhanger van Bernie Sanders het vuur opende op Republikeinen tijdens een training voor honkbalwedstrijden.

 

Verdachte David DePape (AP Photo/Eric Risberg):