Binnenland

Arib vertrekt uit de Tweede Kamer zonder afscheidsceremonie

01-11-2022 08:36

Khadija Arib, PvdA
Dutchmen Photography / Shutterstock.com

Door: Jan Omvlee, TPO- PvdA-Kamerlid Khadija Arib verlaat ”met stille trom” de Tweede Kamer, dat schrijft de Telegraaf. De politica zat in totaal 24 jaar in de Kamer, en was van 2016 tot 2021 voorzitter. Arib kondigde een maand geleden haar vertrek aan, nadat het huidige presidium onder leiding van Vera Bergkamp (D66) een extern onderzoek had ingesteld naar haar functioneren.

Er waren twee anonieme briefen binnengekomen bij het bestuur van de kamer, waarin Arib werd beticht van grensoverschrijdend gedrag. Er zou onder het voorzitterschap van Arib sprake zijn geweest van een onveilige werkomgeving voor ambtenaren van de Kamer.

Arib moest via de media van dit onderzoek horen, en was van tevoren niet ingelicht. Ze besloot hierop haar werk neer te leggen, ook omdat ze zich onvoldoende gesteund voelde door haar eigen partij. Presidium-lid Henk Nijboer, ook Kamerlid voor de PvdA, besloot zijn plek in het dagelijks bestuur van de Kamer op te geven, nadat hij binnen zijn partij kritiek ontving over de gang van zaken.

Normaliter wordt voor een vertrekkend Kamerlid een ceremonie gehouden in de Kamer, waarbij de andere Kamerleden hem of haar de hand kunnen schudden. Dit zal in het geval van Arib echter niet gebeuren. Ook stuurt ze geen afscheidsbrief naar de Kamer, die dan zou moeten worden voorgelezen door voorzitter Bergkamp.