Binnenland

Wapenbezit onder jongeren wordt een steeds groter probleem

01-11-2022 16:27

Foto ter illustratie. SpeedKingz/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- Het wapenbezit onder jongeren neemt volgens RTL Nieuws snel toe. De politie zegt dat er in 2022 al meer dan 50 steekpartijen zijn geweest onder jongeren. In heel 2021 werd het aantal van 50 niet gehaald, hoewel sinds 2019 wel een merkbare toename heeft plaatsgevonden.

RTL sprak met jongerenwerkers en een criminoloog die dit beeld herkenden vanuit hun werk. Jongeren kunnen om verschillende redenen besluiten dat ze een mes bij zich willen hebben. Sommigen voelen zich onveilig, en willen zich kunnen verweren tegen andere jongeren op straat. Anderen gaan mee in de groepsdruk van vrienden die ook messen bij zich dragen. Dat jongeren soms een mes bij zich dragen, hoeft dan ook niet te betekenen dat ze van plan zijn deze te gebruiken.

Criminoloog Jeroen van den Broek zegt tegen RTL dat de oorzaken achter de gevoelens van onveiligheid onder jongeren beter moeten worden onderzocht. Hij benadrukt dat het probleem zich niet alleen tot de grote steden beperkt, en noemt een toename in onverdraagzaamheid een breder maatschappelijk probleem.

Ook zou er volgens hem kritischer moeten worden gekeken naar campagnes die op landelijk niveau worden gevoerd om wapenbezit tegen te gaan. Van den Broek zegt dat uit zijn eigen onderzoek blijkt hoe dit soort campagnes averechts kunnen werken. Ze kunnen bepaalde jongeren juist ”triggeren” en op het idee brengen om ook maar met een mes rond te gaan lopen, terwijl deze jongeren uit zichzelf niet op dat idee zouden komen.