Buitenland

Witte Huis: ‘Noord-Korea levert artilleriegranaten aan Rusland’

02-11-2022 16:18

Kanon
Vectorkel / Shutterstock.com

WASHINGTON, 2 november (Reuters) – De Verenigde Staten beschikken over informatie die erop wijst dat Noord-Korea heimelijk een “aanzienlijk” aantal artilleriegranaten aan Rusland levert voor de oorlog in Oekraïne, zei de woordvoerder voor nationale veiligheid van het Witte Huis, John Kirby, woensdag.

Kirby vertelde tijdens een virtuele briefing dat Noord-Korea probeert de zendingen te verdoezelen door ze via landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika te laten lopen.

“Onze aanwijzingen zijn dat de Democratische Volksrepubliek Korea heimelijk levert en we gaan controleren of de zendingen worden ontvangen,” zei Kirby, eraan toevoegend dat Washington met de Verenigde Naties zal overleggen over de aansprakelijkheid voor de zendingen.

“Het is geen onbeduidend aantal granaten, maar we geloven niet dat ze in zulke hoeveelheden zijn dat ze de dynamiek van de oorlog zouden veranderen,” zei hij.

“En het zal zeker niet onze berekeningen veranderen, of die van veel van onze bondgenoten en partners over het soort capaciteiten dat we de Oekraïners zullen blijven leveren.”

Noord-Korea zei in september dat het nooit wapens of munitie aan Rusland heeft geleverd en geen plannen heeft om dat te doen, en waarschuwde de Verenigde Staten om “hun mond te houden” en te stoppen met het verspreiden van geruchten om het imago van het land te “bezoedelen”.

Verwijzend naar de raketlanceringen van Noord-Korea op woensdag, zei Kirby dat deze geen onmiddellijke bedreiging vormden voor Amerikaans personeel in de regio, en voegde eraan toe dat de Verenigde Staten ervoor zouden zorgen dat zij daar over de capaciteiten beschikken om hun bondgenoten te verdedigen.

Noord-Korea vuurde woensdag ten minste 23 raketten in zee af, waaronder één die op minder dan 60 km van de Zuid-Koreaanse kust landde. President Yoon Suk-yeol van het Zuiden omschreef dit als een “territoriale inbreuk”.

Het was de eerste keer dat een ballistische raket landde in de wateren van het zuiden sinds het schiereiland in 1945 werd verdeeld, en de meeste raketten die het noorden op één dag afvuurde. Zuid-Korea gaf zeldzame luchtaanvallen uit en lanceerde zijn eigen raketten als antwoord.

Weet je hoeveel privacygevoelige gegevens je tijdens het lezen van dit artikel hebt weggegeven aan gemiddeld 13 partijen? Lees er hier meer over en wat je daartegen kunt doen.