Buitenland

Zwitserse geneesmiddelenwaakhond onderzoekt ‘bubbels’ in Covid-vaccinboosters

02-11-2022 16:00

vaccineren meisje
Shutterstock.

BERLIJN, 2 november (Reuters) – De Zwitserse toezichthouder voor geneesmiddelen Swissmedic heeft woensdag gezegd dat het mogelijke risico’s onderzoekt in verband met bubbels die zijn verschenen in flesjes met COVID-19-vaccinboosters die zijn aangepast aan de Omicron-variant van het coronavirus.

KLIK SNEL HIER!

Swissmedic zei dat het door vaccinatiecentra op de hoogte was gebracht van het verschijnen van luchtbellen tijdens de bereiding van het bijgewerkte vaccin van Pfizer en BioNTech tegen de oorspronkelijke versie van het coronavirus en de BA.1 Omicron-variant die afgelopen winter tot een recordaantal gevallen leidde.

“Flacons van de betrokken partij bevatten bubbels nadat ze uit de koelkast waren gehaald”, aldus Swissmedic, eraan toevoegend dat het verschijnsel lijkt te worden geaccentueerd wanneer de spuiten enkele uren van tevoren waren bereid.

Kantons en vaccinatiecentra zijn uit voorzorg op de hoogte gebracht, aldus de toezichthouder. Zij voegde eraan toe dat zij mogelijke oorzaken onderzocht.

Swissmedic had de boosterprik begin oktober tijdelijk goedgekeurd, maar zei dat het te vroeg was om de bivalente booster goed te keuren die gericht is op de momenteel circulerende BA.4 en BA.5 Omicron subvarianten naast het oorspronkelijke virus, dat in de Verenigde Staten wordt gebruikt ondanks minder beschikbare gegevens.

Een woordvoerder van BioNTech zei dat Pfizer verantwoordelijk was voor de leveringsketen en de distributie in Zwitserland en geen verder onmiddellijk commentaar had.

Weet je hoeveel privacygevoelige gegevens je tijdens het lezen van dit artikel hebt weggegeven aan gemiddeld 13 partijen? Lees er hier meer over en wat je daartegen kunt doen.