Politiek Buitenland

Frankrijk: rechts parlementslid roept ‘Ga terug naar Afrika!’ tegen links zwart parlementslid

03-11-2022 20:12

Carlos Martens Bilongo
Carlos Martens Bilongo. Screenshot: BFMTV.

PARIJS, 3 november (Reuters) – Het Franse lagerhuis heeft donderdag zijn zitting geschorst nadat een extreemrechts parlementslid “Ga terug naar Afrika!” had geroepen toen een zwarte parlementslid van uiterst links een vraag stelde over immigratie.

De opmerking leidde tot grote commotie. De centristische regering en de linkse alliantie zeiden dat het een onaanvaardbare racistische opmerking was. Extreemrechts stelde dat parlementslid Gregoire de Fournas de woorden niet richtte op het parlementslid dat de vraag stelde, Carlos Martens Bilongo, maar op migranten die op een NGO-boot waren gestrand.

“Er is geen plaats voor racisme in onze democratie. Het Bureau van de Nationale Assemblee zal (vrijdag) bijeenkomen en beslissen over de nodige sancties”, zei premier Elisabeth Borne na het incident tegen verslaggevers.

De Fournas, lid van Marine Le Pen’s Rassemblement National (RN), en zijn partij voerden aan dat hij niets verkeerds heeft gezegd.

Hij “sprak uiteraard over de migranten die door de ngo’s in bootjes worden vervoerd”, twitterde Le Pen. “De controverse gecreëerd door onze politieke tegenstanders zal de Fransen niet misleiden.”

‘Teruggestuurd om mijn huidskleur’

Bilongo zag het heel anders en noemde de opmerking “beschamend”. “Vandaag werd ik teruggestuurd om mijn huidskleur. Ik ben geboren in Frankrijk. Ik ben een Franse afgevaardigde”, zei hij.

Stephane Sejourne, die de centristische partij van president Emmanuel Macron leidt, zei dat de Fournas moet aftreden en de linkse Nupes-alliantie zei dat hij geroyeerd moet worden.

In de afgelopen jaren heeft Le Pen enorme vooruitgang geboekt bij het ontgiften van het imago van haar partij en het overtuigen van de kiezers dat de partij die werd opgericht door haar vader Jean-Marie, die meerdere malen werd veroordeeld voor het aanzetten tot rassenhaat, naar de conservatieve hoofdstroom is opgeschoven en nu geschikt is om te regeren.

Met 89 parlementsleden is de RN de op één na grootste partij in het parlement.

Een nauwe bondgenoot van Le Pen, Jordan Bardella, zal naar verwachting zaterdag de leiding van de partij overnemen – ook al heeft Le Pen nog steeds de touwtjes in handen.

“De RN heeft vandaag zijn ware gezicht laten zien,” zei de linkse alliantie Nupes in een verklaring. “Deze racistische leus is kenmerkend voor extreem-rechts: stigmatiseren naar huidskleur, het Franse volk verdelen.”