Buitenland

Rumble grossiert nog altijd in nepnieuws en desinformatie

03-11-2022 17:36

Nepnieuws
Shutterstock.

AP -Verkiezingsmisleiding gedijt goed op Rumble, een video-sharing platform dat populair is bij sommige conservatieven en extreem-rechtse groepen, volgens een donderdag gepubliceerd onderzoek.

Bijna de helft van de door de site voorgestelde video’s in antwoord op zoekopdrachten naar veel voorkomende verkiezingsgerelateerde termen bevatte verkeerde informatie, volgens de analyse van NewsGuard, een bedrijf dat online desinformatie controleert.

Het percentage was veel beter bij Rumble’s veel grotere rivaal YouTube, waar ongeveer 1 op de 5 video’s verkeerde informatie bleek te bevatten nadat onderzoekers dezelfde zoekopdrachten hadden uitgevoerd. De zoektermen omvatten de namen van kandidaten en politiek gevoelige woorden en zinnen zoals wapenrechten, kiezersbedrog en abortus.

Verkiezingsgerelateerde desinformatie

De bevindingen illustreren hoe alternatieve platforms zoals Rumble hotspots zijn geworden voor verkiezingsgerelateerde desinformatie nu ze in populariteit zijn toegenomen. De site is populair bij conservatieven en sommige extreem-rechtse groepen die kritiek hebben op de inspanningen van grotere platforms zoals YouTube om de inhoud te modereren.

Misleidende of bedrieglijke beweringen over stemmen en verkiezingen zijn in de aanloop naar de verkiezingen van volgende week (midterms) steeds talrijker geworden en zijn mogelijk medeverantwoordelijk voor het toenemende wantrouwen en de polarisatie.

Sommige van de video’s die in oktober door de onderzoekers van NewsGuard zijn bekeken, omvatten online shows met bondgenoten van voormalig president Donald Trump zoals Steve Bannon en samenzweringstheoretici zoals Alex Jones. Veel video’s bevatten ontkrachte beweringen over de verkiezingen van 2020, de aanval op het Amerikaanse Capitool, de QAnon samenzweringstheorie, evenals verkeerde informatie over stemmen en de verkiezingen.

“Rumble pusht vaak video’s van onbetrouwbare bronnen die verkeerde verkiezingsinformatie verspreiden”, aldus het rapport van NewsGuard.

Berichten bij Rumble werden woensdag en donderdag niet onmiddellijk beantwoord. Volgens een missieverklaring op de website van het platform wil Rumble “het internet zijn wortels teruggeven door het weer vrij en open te maken”.

78 miljoen actieve gebruikers

Rumble zei in september dat het nu wereldwijd 78 miljoen actieve maandelijkse gebruikers heeft, waarvan 63 miljoen in de Verenigde Staten en Canada. De site heeft een lange lijst van podcasts onder leiding van prominente conservatieven zoals Don Bongino en Steve Bannon, wiens video’s miljoenen abonnees hebben op Rumble.

De groei van het in Florida gevestigde platform komt van gebruikers die geïnteresseerd zijn in nieuws en politiek, maar ook van jongere gebruikers in de leeftijdsgroep 18-24 jaar, zei Rumble CEO Chris Pavlovski in september.

De show van Bannon behoorde tot de topresultaten toen onderzoekers een zoekopdracht uitvoerden op de term “kiezersbedrog”. Bannon, een oude bondgenoot van Trump, werd vorig jaar van YouTube geschopt omdat hij herhaaldelijk de regels had overtreden; hij werd verbannen van Twitter nadat hij had opgeroepen Dr. Anthony Fauci, ‘s lands belangrijkste specialist op het gebied van besmettelijke ziekten, te onthoofden.

Samen zijn de misleidende video’s die de onderzoekers van NewsGuard ontdekten tot nu toe bijna 9 miljoen keer bekeken.

YouTube is bekritiseerd omdat het niet genoeg doet om misinformatie op zijn platform aan te pakken. Maar uit het NewsGuard-rapport blijkt dat de inspanningen van het platform een verschil maken. De onderzoekers zeiden dat YouTube niet alleen minder video’s met verkeerde informatie voorstelde, maar ook geen video’s die QAnon ondersteunen.

In een dit najaar verschenen rapport van de New York University werden Meta, Twitter, TikTok en YouTube niettemin bekritiseerd voor het versterken van Trumps foute verklaringen over de verkiezingen van 2020. De studie noemde inconsistente regels met betrekking tot verkeerde informatie en slechte handhaving.

Lees ook: Het nepnieuws-, racisme-, en desinformatie-businessmodel van Bitchute, Rumble en Odysee
Lees ook: dossier Nepnieuws

 

Stop nepnieuws, kies voor betrouwbaar nieuws. Word abonnee!