Buitenland

Twee Spaanse werknemers pluimveebedrijf positief getest op vogelgriep

03-11-2022 19:19

Anton Havelaar/Shutterstock

MADRID, 3 november (Reuters) – Twee werknemers van Spaanse pluimveebedrijven zijn positief getest op vogelgriep na een uitbraak bij pluimvee, in wat de eerste bekende menselijke besmettingen in Spanje en de tweede in Europa sinds 2003 lijken te zijn, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie op donderdag.

De uitbraak bij pluimvee werd op 20 september door de autoriteiten bevestigd en tot op heden zijn er geen aanwijzingen voor overdracht van mens op mens, aldus de WHO.

De infecties met influenza A (H5N1) van de twee werknemers – mannen van 19 en 27 jaar – werden ontdekt in september en oktober, waarschijnlijk door blootstelling aan besmet pluimvee of een besmette omgeving op de boerderij in Guadalajara in Midden-Spanje.

Beide mannen hadden geen symptomen en werden geïsoleerd totdat zij negatief testten. Na de uitbraak van het pluimvee werden alle werknemers van de boerderij en hun naaste contacten getest.

Het Spaanse ministerie van Volksgezondheid reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar.

Ernstige longontsteking

Vogelgriepinfecties bij mensen kunnen variëren van een asymptomatische of milde infectie van de bovenste luchtwegen tot een snelle progressie naar ernstige longontsteking, acuut ademhalingssyndroom, shock en zelfs de dood.

Van 2003 tot 21 oktober 2022 zijn volgens de WHO wereldwijd in 21 landen in totaal 868 gevallen bij mensen gemeld, waaronder de twee gevallen in Spanje, en 456 doden.

In Europa zijn tot nu toe in totaal drie gevallen van besmetting bij de mens gemeld, één geval uit het Verenigd Koninkrijk in 2021 en de twee gevallen uit Spanje in 2022, aldus de WHO.

De meldingen van deze twee gevallen veranderen niets aan de huidige aanbevelingen van de WHO inzake volksgezondheidsmaatregelen en surveillance van influenza, aldus de organisatie.