Buitenland

Voormalige premier Pakistan Imran Khan in scheenbeen geschoten bij moordaanslag

03-11-2022 16:21

Imran Khan
Imran Khan in 2022. AP Photo/Rahmat Gul.

LAHORE, 3 november (Reuters) – De voormalige Pakistaanse premier Imran Khan is donderdag in zijn scheenbeen geschoten toen zijn protestkonvooi tegen de regering in het oosten van het land werd aangevallen.

Khan, 70, die in april als premier werd afgezet, was zes dagen bezig met een kilometerslange proteststoet en stond en zwaaide naar duizenden juichende aanhangers vanaf het dak van een containertruck toen de schoten klonken.

Verschillende leden van zijn konvooi raakten gewond bij de aanslag in Wazirabad, bijna 200 km van Islamabad, en minister van Informatie Marriyum Aurangzeb zei dat er een verdachte was gearresteerd.

“Het was een duidelijke moordaanslag. Khan is geraakt, maar hij is stabiel. Er was veel bloed,” zei Fawad Chaudhry, een woordvoerder van Khan’s Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) partij, tegen Reuters.

“Als de schutter niet was tegengehouden door de mensen daar, zou de hele PTI-leiding zijn weggevaagd.”

Schutter handelde alleen

In een verklaring noemde het leger de schietpartij “zeer verwerpelijk”. Khan had het leger ervan beschuldigd het plan om hem uit de macht te zetten te steunen. Vorige week hield het leger een ongekende persconferentie om de beweringen te ontkennen.

“Ik hoorde een uitbarsting van kogelschoten waarna ik Imran Khan en zijn helpers op de vrachtwagen zag vallen,” vertelde getuige Qazzafi Butt aan Reuters.

“Later schoot een schutter een enkel schot maar werd gegrepen door een activist van Khan’s partij.”

Op vermeende beelden van de schietpartij, die door meerdere zenders worden gedraaid, wordt een man met een pistool van achteren vastgegrepen door een van de mensen op de bijeenkomst. Vervolgens probeert hij te vluchten.

Tv-zenders toonden een vermoedelijke schutter, die eruit zag als een twintiger of dertiger. Hij zei dat hij Khan wilde doden en alleen had gehandeld.

“Hij (Khan) was de mensen aan het misleiden en dat kon ik niet verdragen,” zei de verdachte in de video. De minister van Informatie bevestigde dat de beelden door de politie zijn opgenomen.

Er is nog niemand aangeklaagd voor de aanval.

Khan had op weg naar de hoofdstad Islamabad grote menigten opgehitst in een campagne om de regering van rivaal Shehbaz Sharif omver te werpen.

Een lid van Khan’s partij zei dat er berichten waren dat een persoon was gedood bij de aanval.

Khan’s adjudant Chaudhry schreef op Twitter: “Het was een goed geplande moordaanslag op Imran Khan, de moordenaar plande om Imran Khan en de leiding van PTI te doden, het was geen 9 MM, het was een uitbarsting van een automatisch wapen, geen twee meningen daarover het was een nauwe ontsnapping.”

Demonstranten op straat

Pakistan heeft een lange geschiedenis van politiek geweld. Voormalig premier Benazir Bhutto werd in december 2007 vermoord bij een vuurwapen- en bomaanslag nadat ze een verkiezingsbijeenkomst had gehouden in de stad Rawalpindi, naast Islamabad.

Haar vader en voormalig premier Zulfikar Ali Bhutto werd in 1979 in dezelfde stad opgehangen nadat hij door een militaire staatsgreep was afgezet.

Lokale media toonden beelden van Khan die naar de menigte zwaaide nadat hij uit zijn voertuig was geëvacueerd te midden van mensen die renden en schreeuwden na de schietpartij.

Hij werd naar het ziekenhuis in Lahore gebracht terwijl in sommige delen van het land demonstranten de straat op gingen en PTI-leiders gerechtigheid eisten.

PTI-collega Faisal Javed, die ook gewond was en bloedvlekken op zijn kleren had, vertelde vanuit het ziekenhuis aan Geo TV: “Verschillende van onze collega’s zijn gewond. We hoorden dat één van hen dood is.”

Premier Sharif veroordeelde de schietpartij en gaf opdracht tot een onmiddellijk onderzoek.

Sinds hij door een parlementaire stemming is afgezet, heeft Khan overal in Pakistan rally’s gehouden om de oppositie aan te wakkeren tegen een regering die moeite heeft om de economie uit de crisis te halen waarin de regering van Khan haar heeft achtergelaten.

Khan was van plan om de gemotoriseerde karavaan langzaam noordwaarts te leiden over de Grand Trunk Road naar Islamabad, om onderweg meer steun te krijgen voordat hij de hoofdstad binnenrijdt.

“Ik wil dat jullie allemaal meedoen. Dit is niet voor politiek of persoonlijk gewin, of om de regering omver te werpen… dit is om het land echte vrijheid te brengen,” zei Khan in een videoboodschap aan de vooravond van de mars.