Buitenland

Brandbomaanslag op Brits azc in Dover was extreem-rechtse terreuraanslag, aldus politie

05-11-2022 16:37

Bron: Anelo via Shutterstock

LONDEN, 5 november (Reuters) – De Britse politie heeft zaterdag gezegd dat uit bewijsmateriaal blijkt dat een extreem-rechtse terroristische ideologie ten grondslag lag aan een benzinebomaanslag op een immigratiecentrum in de Zuid-Engelse havenstad Dover op 30 oktober.

Niemand raakte ernstig gewond bij het incident en de politie zei dat de 66-jarige Andrew Leak – die kort na de aanslag dood werd aangetroffen bij een nabijgelegen tankstation – kennelijk alleen had gehandeld.

“Er is momenteel niets dat erop wijst dat de dader met iemand anders samenwerkte en er wordt niet aangenomen dat er een bredere bedreiging voor het publiek is”, aldus een verklaring van de politie.

De immigratievoorziening in Dover is de eerste halte voor duizenden mensen die de gevaarlijke reis over het Kanaal maken om asiel aan te vragen in Groot-Brittannië.

Online bewijzen

Bewijs via online media suggereert dat Leak werd gemotiveerd door extreemrechtse ideologie, hoewel er ook sterke aanwijzingen waren dat de geestelijke gezondheid van Leak een factor was in de aanval, zei de politie, eraan toevoegend dat het onderzoek wordt voortgezet.

“Ik ben ervan overtuigd dat de acties van de verdachte voornamelijk werden gedreven door een extremistische ideologie. Dit voldoet aan de drempel voor een terroristisch incident,” zei Tim Jacques, senior nationaal coördinator terrorismebestrijding.

Immigratie is een verhitte politieke kwestie in Groot-Brittannië.

Premier Rishi Sunak heeft gezegd dat Groot-Brittannië een meelevende en gastvrije plaats is voor asielzoekers, maar dat dit afhangt van de vraag of het land zijn grenzen effectief kan bewaken.

Sunaks minister van Binnenlandse Zaken, Suella Braverman, wordt zwaar bekritiseerd omdat zij de komst van asielzoekers als een invasie heeft omschreven.