Buitenland

Klimaatactivisten lijmen zich vast aan Goya-schilderijen in Prado-museum, Madrid

05-11-2022 16:57

Francis de Goya
Screenshot Twitter.

MADRID, 5 november (Reuters) – Klimaatactivisten hebben zich zaterdag in het Madrileense Prado-museum vastgelijmd aan de lijsten van twee wereldberoemde schilderijen van de Spaanse meester Francisco de Goya, de laatste in een reeks protesten tegen kunstwerken in heel Europa.

Een man en een vrouw maakten zich vast aan Goya’s La Maja Vestida (‘De geklede Maja’) en zijn La Maja Desnuda (‘De naakte Maja’) en schilderden “+1,5 C” op de muur tussen de twee werken, zo bleek uit videobeelden.

Campagnegroep Futuro Vegetal zei dat haar leden het protest hadden uitgevoerd.

“Vorige week erkende de VN dat het onmogelijk is om ons onder de grens van 1,5 Celsius te houden (overeengekomen tijdens het klimaatakkoord van Parijs in 2016). We moeten nu veranderen,” schreef het op Twitter.

Groepen klimaatactivisten hebben de afgelopen weken een reeks soortgelijke protesten georganiseerd in de aanloop naar de COP27 klimaatconferentie van volgende week in Egypte.

Demonstranten probeerden zich vast te lijmen aan het glas dat Vermeers Meisje met de parel in Den Haag bedekt en anderen gooiden soep over Van Goghs De Zaaier in Rome en een van zijn Zonnebloemen-schilderijen in Londen. Beide werken werden ook bedekt.

Het Prado zei dat zijn schilderijen niet waren beschadigd, maar dat het personeel de muur tussen de twee werken, die rond de eeuwwisseling van de 18e en 19e eeuw werden gemaakt, zou moeten repareren.

“Wij veroordelen het gebruik van het museum als een plaats om op enigerlei wijze politiek te protesteren”, voegde de galerie eraan toe.

De politie zei dat er twee mensen waren gearresteerd.