Achtergrond

Wat de IPCC-klimaatwetenschap zegt en wat in de laatste klimaatrapporten staat

05-11-2022 11:53

Droogte
Shutterstock.

5 november (Reuters) – Tijdens de COP27-klimaatconferentie in Egypte zullen de afgevaardigden zich baseren op tientallen jaren wetenschappelijk onderzoek dat is gepubliceerd door het VN-agentschap voor klimaatwetenschap om hun beslissingen over toekomstige energieplannen en opwarmingstrajecten te onderbouwen.

Het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) stelt ongeveer om de vijf jaar rapporten op die de wereldwijde wetenschappelijke consensus over de klimaatverandering, de oorzaken en de gevolgen ervan weergeven. Het rapport van vorig jaar behandelde de belangrijkste oorzaken van de opwarming van de aarde en de kernelementen van de klimaatwetenschap.

Dat werd gevolgd door twee belangrijke rapporten dit jaar – één in februari over hoe de wereld zich zal moeten aanpassen aan de gevolgen van de klimaatverandering, van stijgende zeeën tot afnemende wildstand, en een ander in april over manieren om de uitstoot van klimaatveranderingen te beperken.

Dit zijn enkele van de belangrijkste punten uit die rapporten:

Het wetenschappelijke rapport:

– Het rapport van vorig jaar over de fysische basis voor de klimaatverandering was ondubbelzinnig en stelde ondubbelzinnig dat de mens verantwoordelijk is voor de stijgende temperaturen.

– Het waarschuwde ook dat de klimaatverandering al gevaarlijk dicht bij het uit de hand lopen is.

– Extreme weersomstandigheden die ooit zeldzaam waren, komen steeds vaker voor en sommige regio’s zijn kwetsbaarder dan andere.

– Voor het eerst riepen de auteurs van het rapport op tot dringende actie om methaan terug te dringen. Tot nu toe had het IPCC zich alleen gericht op kooldioxide, het meest voorkomende broeikasgas.

– Nu de tijd dringt om een op hol geslagen klimaatverandering te voorkomen, is het volgens de auteurs de moeite waard om de voor- en nadelen te onderzoeken van geoengineering, ofwel grootschalige ingrepen om het klimaat te veranderen, zoals het injecteren van deeltjes in de atmosfeer om zonnestraling tegen te houden.

– Het rapport waarschuwt de landen in de wereld, ook de rijke, dat iedereen zich moet beginnen voor te bereiden op de gevolgen van de klimaatverandering en zich moet aanpassen aan een warmere wereld.

Het aanpassingsrapport:

– Het nieuws over de inval van Rusland in Oekraïne overschaduwde de publicatie in februari van een baanbrekend rapport over hoe de wereld zich moet voorbereiden op een warmere wereld.

– In het rapport worden rijke en arme landen opgeroepen om zich nu al aan te passen aan de gevolgen van onder meer vaker voorkomende hittegolven, zwaardere stormen en een hogere zeespiegel.

– Het rapport maakt duidelijk dat verschillende regio’s met verschillende risico’s en gevolgen worden geconfronteerd en biedt lokale prognoses voor wat we kunnen verwachten.

– Miljoenen mensen worden de komende jaren geconfronteerd met armoede en voedselonzekerheid, omdat de klimaatverandering de oogsten en de watervoorziening aantast en de handel en de arbeidsmarkt dreigt te verstoren.

– De ontmoedigende voorspellingen voor de armen in de wereld hebben de roep om een ‘verlies- en schadefonds’, waarmee de rijke landen de kosten kunnen vergoeden die de arme landen al hebben gemaakt bij door het klimaat veroorzaakte rampen – een belangrijke eis van de kwetsbare landen voor de COP27-besprekingen in Egypte – nieuw leven ingeblazen.

Het mitigatieverslag

– Het is ‘nu of nooit’, zei een medevoorzitter van het rapport bij het bekendmaken van de bevindingen die aantonen dat alleen drastische emissiereducties in de komende decennia kunnen voorkomen dat de opwarming uit de hand loopt.

– Het rapport schetste hoe verschillende emissiescenario’s zich waarschijnlijk zouden vertalen in toekomstige temperatuurstijging.

– Steden zijn een groot deel van het emissieprobleem, maar ook een belangrijke bron van positieve oplossingen.

– De energietransitie naar hernieuwbare bronnen en schone brandstoffen verloopt te traag.

– Het rapport richtte zich niet alleen op fossiele brandstoffen en de verwerkende industrie, maar drong ook aan op krachtige klimaatmaatregelen in de landbouw, waar landbouwmethoden en betere bosbescherming de uitstoot zouden kunnen helpen beperken.

– Het rapport waarschuwt dat klimaatverandering de economische groei bedreigt en benadrukt voor het eerst de noodzaak van maatregelen op individueel niveau, door regeringen op te roepen beleid te voeren om consumenten- en vervoersgewoonten te veranderen om minder afval en meer efficiëntie te stimuleren.