Politiek Buitenland

Britse minister beschuldigd van ‘uitschelden’ collega, premier Sunak staat achter minister

06-11-2022 17:39

Rishi Sunak
Rishi Sunak, 2021. I T S / Shutterstock.com

LONDEN, 6 november (Reuters) – De Britse premier Rishi Sunak staat achter een minister die beschuldigd wordt van het pesten van een collega, zei minister Oliver Dowden van het kabinet op zondag, en zei dat de betreffende telefoonberichten “in het heetst van de strijd” waren verstuurd.

De beschuldigingen, waarover de krant Sunday Times berichtte, zijn slechts enkele dagen na kritiek op Sunak aan het licht gekomen omdat hij Suella Braverman opnieuw tot minister van Binnenlandse Zaken had benoemd nadat zij door zijn voorganger was ontslagen wegens overtreding van de regels inzake e-mailbeveiliging.

De Sunday Times publiceerde tekstberichten van Gavin Williamson, een minister in het kabinet, aan de voormalige chief whip van de Conservatieve Partij, Wendy Morton, waarin hij haar bekritiseerde en scheldwoorden gebruikte.

Volgens de krant was hij boos omdat hij niet was uitgenodigd voor de begrafenis van koningin Elizabeth en had Morton een officiële klacht ingediend bij de regeringspartij.

“Deze werden gezegd in het heetst van de strijd, als uiting van frustratie. Het was een moeilijke tijd voor de partij. Ik denk dat hij nu erkent dat hij het niet had moeten doen en dat hij er spijt van heeft,” zei Dowden tegen Sky News.

“Hij had die berichten niet moeten sturen… Maar natuurlijk blijft de premier vertrouwen hebben in Gavin Williamson.”

Een regeringsbron zei dat Sunak op de hoogte was van een meningsverschil tussen Williamson en Morton.

Minister Braverman

Sinds hij bijna twee weken geleden werd benoemd tot derde premier van Groot-Brittannië in twee maanden, is Sunak onder druk komen te staan over zijn regeringsbenoemingen, met name de herbenoeming van Braverman als minister van Binnenlandse Zaken.

Zij is door sommige wetgevers bekritiseerd omdat zij de spanningen over immigratie heeft aangewakkerd door te zeggen dat Groot-Brittannië te maken heeft met een “invasie” van mensen die in kleine bootjes het Kanaal oversteken.

“De belofte van Rishi Sunak om de integriteit, de professionaliteit en de verantwoordingsplicht te herstellen is niet meer dan een holle frase gebleken”, aldus Angela Rayner, plaatsvervangend leider van de belangrijkste oppositiepartij Labour.

“In plaats van het rotten in Downing Street te stoppen, laat hij het etteren.”