Buitenland

Opening klimaattop COP27 Egypte draait om financiële klimaatcompensatie

06-11-2022 11:24

Klimaat opwarming
Shutterstock.

SHARM EL-SHEIKH, Egypte, 6 november (Reuters) – De VN-klimaattop, COP27, opent zondag in Sharm El Sheikh, Egypte, terwijl de roep om compensatie van armere landen die het meest kwetsbaar zijn voor klimaatverandering steeds luider wordt.

Veel van de spanning rond COP27 zal naar verwachting te maken hebben met verlies en schade – compensatiefondsen verstrekt door rijke landen aan kwetsbare landen met lagere inkomens die weinig verantwoordelijkheid dragen voor de uitstoot van klimaatverandering.

De afgevaardigden beginnen het twee weken durende onderhandelingsproces met de goedkeuring van de agenda van de conferentie tijdens de openingszitting, waarbij alle ogen gericht zijn op de vraag of de rijkere landen ermee instemmen dat de compensatie formeel op de agenda wordt gezet.

Diplomaten uit meer dan 130 landen zullen naar verwachting tijdens COP27 aandringen op de oprichting van een speciale financieringsfaciliteit voor verliezen en schade.

Tijdens COP26 vorig jaar in Glasgow blokkeerden landen met hoge inkomens een voorstel voor een financieringsorgaan voor verlies en schade, en steunden in plaats daarvan een nieuwe driejarige dialoog voor financieringsdiscussies.

Verlies en schade

Momenteel staat een sessie over verlies en schade op de voorlopige agenda, maar de beleidsmakers zullen vandaag beslissen of deze op de officiële agenda wordt geplaatst.

“Ik heb goede hoop dat het op de agenda komt,” zei Matthew Samuda, een minister in het Jamaicaanse ministerie voor economische groei, tegen Reuters. “Veel landen die een jaar of twee jaar geleden nog niet bereid waren het te steunen, hebben hun standpunten verzacht.”

Anderen spraken hun bezorgdheid uit over mogelijke tegenstanders.

“We weten dat de Europeanen ons steunen”, zei Saleemul Huq, directeur van het International Centre for Climate Change and Development. “Nu moeten we afwachten of de VS zelf ook zullen blokkeren.”

Lees ook: Wat de IPCC-klimaatwetenschap zegt en wat in de laatste klimaatrapporten staat