Buitenland

Noord-Korea: ‘Recente raketlanceringen oefening om genadeloos Amerikaanse, Zuid-Koreaanse doelen te raken’

07-11-2022 14:21

Noord-Korea North Korea
(Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

SEOUL, Zuid-Korea (AP) – Het leger van Noord-Korea heeft maandag gezegd dat zijn recente barrage van raketlanceringen bedoeld waren als oefening om “genadeloos” belangrijke Zuid-Koreaanse en Amerikaanse doelen te raken, zoals luchtmachtbases en operationele commandosystemen, met een verscheidenheid aan raketten die waarschijnlijk nucleaire wapens kunnen bevatten.

De aankondiging van het Noorden onderstreepte de vastberadenheid van leider Kim Jong Un om niet terug te deinzen voor de militaire oefeningen van zijn rivalen. Maar volgens sommige deskundigen gebruikte Kim de oefeningen ook als excuus om zijn kernwapenarsenaal te moderniseren en zijn invloed op toekomstige afspraken met Washington en Seoel te vergroten.

Noord-Korea vuurde vorige week tientallen raketten af en vloog met oorlogsvliegtuigen in de richting van de zee – en veroorzaakte een evacuatiealarm in sommige Zuid-Koreaanse en Japanse gebieden – uit protest tegen massale Amerikaans-Zuid-Koreaanse luchtmachtoefeningen die het Noorden ziet als een invasierepetitie.

Amerikaanse en Zuid-Koreaanse functionarissen antwoordden dat zij hun gezamenlijke trainingen verder zouden uitbreiden en waarschuwden het Noorden dat het gebruik van kernwapens het einde van Kims regime zou betekenen.

“De recente overeenkomstige militaire operaties van het Koreaanse Volksleger zijn een duidelijk antwoord van Noord-Korea dat hoe hardnekkiger de provocerende militaire stappen van de vijand doorgaan, hoe grondiger en genadelozer het KPA ze zal tegengaan”, zei de generale staf van het Noord-Koreaanse leger in een verklaring die door de staatsmedia werd overgenomen.

EMP-aanval

De wapenproeven betroffen ballistische raketten geladen met meervoudige wapenkoppen en ondergrondse infiltratiekoppen bedoeld om vijandelijke luchtmachtbases aan te vallen; grond-luchtraketten ontworpen om vijandelijke vliegtuigen op verschillende hoogten en afstanden te “vernietigen”; en strategische kruisraketten die in internationale wateren op ongeveer 80 kilometer van Zuid-Korea’s zuidoostelijke kuststad Ulsan neerkwamen.

Het Noord-Koreaanse leger zei ook dat het een belangrijke test had uitgevoerd van een ballistische raket met een speciale functionele kernkop die tot taak had “het operationele commandosysteem van de vijand te verlammen”. Dit zou een simulatie van elektromagnetische pulsaanvallen (EMP) kunnen betekenen, maar sommige waarnemers betwijfelen of Noord-Korea de belangrijkste technologieën beheerst om een dergelijke aanvalscapaciteit te verkrijgen.

De militaire verklaring van het Noorden vermeldde donderdag niet expliciet een lancering van een intercontinentale ballistische raket gericht op het raken van het Amerikaanse vasteland, hoewel de belangrijkste krant een foto publiceerde van een ICBM-achtig wapen dat werd gebruikt tijdens de testactiviteiten van vorige week.

Sommige deskundigen zeggen dat veel andere Noord-Koreaanse raketten die vorige week werden gelanceerd korteafstandswapens met nucleaire capaciteit waren die belangrijke militaire doelen in Zuid-Korea, waaronder militaire bases van de VS, binnen aanvalsbereik brengen.

Later op maandag betwistte het leger van Zuid-Korea enkele verklaringen van het Noorden over zijn raketproeven. Woordvoerder Kim Jun-rak zei dat Zuid-Korea de lancering van kruisraketten door het Noorden niet heeft waargenomen en dat het ook opmerkelijk is dat Noord-Korea geen melding heeft gemaakt van wat Seoul beschouwde als een abnormale vlucht van een ICBM.

B1-B Lancer

De ‘Vigilant Storm‘-luchtmachtoefeningen van dit jaar tussen de Verenigde Staten en Zuid-Korea waren de grootste ooit voor de jaarlijkse herfstoefeningen. Bij de oefeningen waren 240 gevechtsvliegtuigen betrokken, waaronder geavanceerde F-35 straaljagers van beide landen. De geallieerden zouden de oefeningen aanvankelijk vijf dagen laten duren, tot vrijdag, maar verlengden de training met nog een dag als reactie op de raketproeven van het Noorden.

Op zaterdag, de laatste dag van de luchtmachtoefeningen, vlogen de Verenigde Staten twee B-1B ‘Lancer‘ supersonische bommenwerpers over Zuid-Korea in een machtsvertoon tegen Noord-Korea, de eerste dergelijke vlucht van het vliegtuig sinds december 2017.

Zuid-Korea’s Joint Chiefs of Staff zei dat de deelname van de B-1B’s aan de gezamenlijke oefeningen de bereidheid van de bondgenoten toonde om streng te reageren op Noord-Koreaanse provocaties en de Amerikaanse inzet om zijn bondgenoot te verdedigen met het volledige scala van zijn militaire capaciteiten, waaronder nucleaire.

Na hun jaarlijkse ontmoeting donderdag in Washington gaven de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin en de Zuid-Koreaanse minister van Defensie Lee Jong-Sup een gezamenlijke verklaring uit waarin zij de recente lanceringen van het Noorden scherp veroordeelden en Austin waarschuwden dat elke nucleaire aanval tegen de Verenigde Staten of haar bondgenoten en partners “onaanvaardbaar is en zal leiden tot het einde van het regime van Kim”. Het leger van Zuid-Korea heeft het Noorden eerder gewaarschuwd dat het gebruik van zijn kernwapens het land op een “pad van zelfvernietiging” zou zetten.

Beide defensiechefs waren het ook eens over de noodzaak om gezamenlijke oefeningen en trainingen te verbeteren om de paraatheid tegen Noord-Koreaanse nucleaire en raketdreigingen te vergroten.

Nog voor de ‘Vigilant Storm‘-oefeningen lanceerde Noord-Korea een reeks raketten in wat het noemde gesimuleerde nucleaire aanvallen op Amerikaanse en Zuid-Koreaanse doelen, als protest tegen andere militaire oefeningen van zijn rivalen waarbij voor het eerst in vijf jaar Amerikaanse vliegtuigen betrokken waren. In september heeft Noord-Korea ook een nieuwe wet aangenomen die het preventieve gebruik van zijn kernwapens in een groot aantal situaties toestaat.

Zuid-Koreaanse en Amerikaanse functionarissen hebben steeds volgehouden dat hun oefeningen defensief van aard zijn en dat zij niet van plan zijn het Noorden binnen te vallen.

Kernproef

De Amerikaanse en Zuid-Koreaanse militairen hebben hun regelmatige oefeningen uitgebreid sinds de inauguratie in mei van de conservatieve Zuid-Koreaanse president Yoon Suk Yeol, die een hardere houding ten opzichte van Noord-Koreaanse provocaties heeft beloofd. Sommige oefeningen van de bondgenoten waren eerder ingekort of geannuleerd om de nu vastgelopen diplomatie inzake het nucleaire programma van Noord-Korea te ondersteunen of om de COVID-19 pandemie het hoofd te bieden.

Al maanden zeggen Zuid-Koreaanse en Amerikaanse functionarissen dat Noord-Korea de voorbereidingen voor zijn eerste kernproef in vijf jaar heeft afgerond. Maandag vertelde de Zuid-Koreaanse minister van Eenwording Kwon Youngse wetgevers dat Noord-Korea de kernproef op elk moment kan uitvoeren, maar dat er nog geen tekenen zijn dat een dergelijke proefexplosie op handen is.

De recente wapenproeven van het Noorden kwamen er terwijl het land worstelt om de problemen in verband met de pandemie te boven te komen.

Russische functionarissen zeiden vorige week dat zij de treindiensten met Noord-Korea hebben hervat na een schorsing van meer dan 2,5 jaar als gevolg van de pandemie. Woordvoerders van de Russische Far Eastern Railway vertelden het staatspersbureau afgelopen woensdag dat de eerste hervatte trein naar Noord-Korea 30 raspaarden vervoerde en dat de volgende trein medicijnen zou vervoeren.

In september hervatte Noord-Korea zijn goederentreindienst met China, zijn grootste handelspartner, na een onderbreking van vijf maanden.

 

Noord KoreaDeze combinatie van foto’s, verstrekt door de Noord-Koreaanse regering, toont de militaire operatie in Noord-Korea van 2-5 november 2022. Onafhankelijke journalisten kregen geen toegang om de gebeurtenis te verslaan die is afgebeeld op deze door de Noord-Koreaanse regering verspreide afbeelding. De inhoud van deze afbeelding is zoals verstrekt en kan niet onafhankelijk worden geverifieerd. Het Koreaanse watermerk op de afbeelding zoals verstrekt door de bron luidt: “KCNA”, wat de afkorting is voor Korean Central News Agency. (Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)