Politiek Buitenland

Poolse politicus: ‘Laag geboortecijfer deels schuld van overconsumptie alcohol door vrouwen’

07-11-2022 14:46

Luiers
Shutterstock.

WARSCHAU Polen (AP) – De leider van de Poolse regeringspartij heeft woede en een explosie van grappen in het land veroorzaakt door te beweren dat het lage geboortecijfer van het land gedeeltelijk wordt veroorzaakt door overconsumptie van alcohol door jonge vrouwen.

Politici van de oppositie en vele andere critici beschuldigden Jaroslaw Kaczynski, een 73-jarige levenslange vrijgezel, ervan dat hij niet bij de tijd is. Zij beweren ook dat Kaczynski, de machtigste politicus in Polen sinds 2015, zelf gedeeltelijk verantwoordelijk is voor het lage geboortecijfer in de Centraal-Europese natie van 38 miljoen mensen.

In het bijzonder wijzen critici op de beperkingen op abortus die sommige vrouwen hebben ontmoedigd om zwanger te worden. Anderen wijzen op de moeilijkheden die jongeren ondervinden bij het stichten van een gezin als gevolg van de stijgende kosten in een land waar de inflatie nu bijna 18% bedraagt.

Kaczynski, leider van de populistische regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid, maakte zijn opmerking dit weekend, terwijl hij door het land reist om steun te verwerven voor zijn partij in de aanloop naar de parlementsverkiezingen van volgend jaar.

Kaczynski sprak zaterdag voor een publiek over de demografische uitdaging van “veel te weinig kinderen” die worden geboren.

“En hier is het soms nodig om een beetje openlijk, wat bittere dingen te zeggen. Als de situatie bijvoorbeeld zo blijft dat meisjes, jonge vrouwen, tot hun 25ste evenveel drinken als hun leeftijdsgenoten, dan zullen er geen kinderen zijn,” zei Kaczynski.

Hij voegde eraan toe dat de gemiddelde man “om alcoholisme te ontwikkelen 20 jaar overmatig moet drinken” en “een vrouw slechts twee”.

“Ik ben echt een oprecht voorstander van de gelijkheid van vrouwen, maar ik ben geen voorstander van vrouwen die zich voordoen als mannen, en mannen die zich voordoen als vrouwen, want dat is iets heel anders,” zei Kaczynski.

De opmerking leidde tot enkele voorspelbare grappen in de trant van dat alcohol eigenlijk nuttig is voor de conceptie, maar ook tot veel serieuze kritiek.

Toen een regeringsvertegenwoordiger in een talkshow betoogde dat de invloed van alcohol op de vruchtbaarheid een legitiem onderwerp van debat is, reageerde een oppositievertegenwoordiger, Kamila Gasiuk-Pihowicz, met een schot in de roos: “Dit is geen debat, het is het beledigen van Poolse vrouwen.”

Het traditioneel rooms-katholieke land had al één van Europa’s meest restrictieve abortuswetten, met abortussen toegestaan in zeer weinig gevallen, voor 2020. Toen zorgde een nieuwe uitspraak ervoor dat vrouwen niet langer zwangerschappen mogen beëindigen in gevallen waarin de foetus ernstige afwijkingen heeft en niet levensvatbaar is na de geboorte.

Dat leidde tot de grootste protesten in Polen in decennia. Sindsdien zijn er gevallen geweest van zwangere vrouwen die stierven, ook al is een risico voor het leven van de vrouw volgens de huidige wet een wettelijke grond voor abortus. Voorvechters van vrouwenrechten zeggen dat dergelijke gevallen zich voordoen omdat artsen bang zijn om zwangerschappen te beëindigen, zelfs wanneer het leven van de vrouw in gevaar is, uit angst voor juridische gevolgen voor henzelf.

Aleksandra Gajewska, lid van de oppositie, vroeg zich af of Kaczynski al dan niet uit politieke berekening sprak. “Is Jaroslaw Kaczynski een meedogenloze, gemene cynicus, of is hij geestesziek?” zei ze.

Kaczynski verdedigde zichzelf door te zeggen dat “een eerlijk politicus, als hij zoiets weet, erover moet praten.”

Het aantal geboorten per vrouw in Polen kelderde van 3 in 1960 tot 1,2 in 2003, volgens de statistieken van de Wereldbank.

Het begon weer enigszins te stijgen na 2003, en kreeg een impuls nadat Kaczynski’s regering een maandelijkse bonus van 500 zloty’s per kind invoerde na het winnen van de macht in 2015, in de hoop grotere gezinnen aan te moedigen. Maar het geboortecijfer daalt opnieuw volgens de Poolse overheidsstatistieken, en Kaczynski gaf vorige maand toe dat het programma niet werkt zoals bedoeld. Het geboortecijfer stond op 1,32 in 2021, volgens de Poolse staatsstatistieken, wat laag is, maar nog steeds hoger dan sommige andere Europese landen.