Buitenland

Bulgaarse politieagent doodgeschoten aan grens met Turkije, vermoedelijk door migranten

08-11-2022 11:28

Barbed wire
Shutterstock.

SOFIA, 8 november (Reuters) – Een Bulgaarse politieagent is doodgeschoten aan de grens met Turkije in het zuidoosten van het Balkanland bij een schietpartij met een vermoedelijke groep migranten, zei minister van Binnenlandse Zaken Ivan Demerdzhiev dinsdag.

Het incident vond plaats op maandag om 20.30 uur, toen vanaf Turks grondgebied schoten werden afgevuurd op een agent van de grenspolitie en een militair die een stuk van de grens bij het dorp Golyam Dervent patrouilleerden, zei Demerdzhiev.

De politieagent, die een gat in het hek langs de grens aan het inspecteren was, stierf ter plaatse. De militair, die niet gewond was, had teruggeschoten nadat hij 10 tot 15 schoten had gehoord en een groep van vermoedelijke migranten zich had teruggetrokken, zeiden ambtenaren.

“Dit is een criminele daad, een extreme agressie. Dit is de eerste aanval met vuurwapens door migranten,” zei Dermendzhiev, die zich naar de plaats van het incident haastte, tegen verslaggevers.

“Vanaf nu zullen we onverzettelijk zijn tegen iedereen die de gezondheid en het leven van onze agenten in gevaar brengt,” zei hij.

Het was niet meteen duidelijk hoe groot de groep was en of één of meerdere mensen het vuur openden op de officier en de soldaat.

Dermendzhiev zei dat de Turkse autoriteiten hebben toegezegd mee te werken en de daders te zoeken en dat hij hen zal vragen de mensenhandelbendes actiever te bestrijden.

Bulgarije heeft langs zijn zuidgrens met Turkije en Griekenland ongeveer 350 manschappen ingezet om de grenspolitie te helpen bij de bestrijding van de groeiende toestroom van migranten.

Bulgarije ligt op een van de routes die migranten uit het Midden-Oosten en Afghanistan gebruiken om de Europese Unie binnen te komen. De meeste migranten zijn niet van plan in de armste lidstaat van het blok te blijven, maar willen doorreizen naar rijkere landen in West-Europa.