Politiek Buitenland

Midterms VS: Republikeinse verkiezingsontkenners in 30 van de 50 staten kandidaat verkiezingsfunctionaris

08-11-2022 11:22

MAGA Donald Trump
EngineerPhotos / Shutterstock.com

NEW YORK, 8 november (Reuters) – Amerikanen in belangrijke verkiezingsgebieden zullen dinsdag beslissen wie de presidentsverkiezingen van 2024 in hun staten zal leiden, kiezend uit een groep van kandidaten waaronder Republikeinen die de valse bewering van voormalig president Donald Trump steunen dat hij in 2020 heeft gewonnen.

In 30 van de 50 staten van het land zijn zogenaamde ‘verkiezingsontkenners’ kandidaten voor ten minste één van de posities van de staat die toezicht houden op de verkiezingen – gouverneur, staatssecretaris of procureur-generaal, volgens de non-profit belangengroep States United Action.

“Het risico is dat een verkiezingsontkenner die als staatsambtenaar optreedt, kan proberen de resultaten in 2024 te manipuleren, zodat de kandidaat van zijn voorkeur wint – zelfs als hij niet de meeste stemmen krijgt”, aldus Joanna Lydgate, hoofd van States United Action.

Volgens States United Action zijn er in 13 staten verkiezingsontkenners kandidaat voor staatssecretaris, waaronder in de belangrijke swing states Arizona, Michigan en Nevada. De Democratische president Joe Biden won in 2020 alle drie de staten nipt.

“Staatssecretarissen hebben een enorme rol te spelen in het toezicht op de administratie van de verkiezingen en ervoor te zorgen dat de resultaten nauwkeurig de wil van de kiezers weerspiegelen,” zei Lydgate.

Zorgen over verkiezingen

Kiezersrechtengroeperingen en grondwetgeleerden maken zich zorgen over de mogelijkheid voor een staatssecretaris om het totaal van de popular vote te betwisten of te negeren, om te weigeren de uitslag van een presidentsverkiezing te certificeren, of zelfs om te beweren dat de verliezende kandidaat zijn staat heeft gewonnen.

In Arizona zei Mark Finchem, Republikeins staatssecretaris, dat hij de overwinning van Biden in 2020 niet zou hebben gecertificeerd. Hij steunde een audit van de verkiezingsresultaten in Arizona en steunde een wetsvoorstel dat de door de Republikeinen gecontroleerde wetgevende macht van de staat de bevoegdheid zou geven om verkiezingsresultaten ongedaan te maken.

Kristina Karamo, Republikeins staatsecretaris in Michigan, was een weinig bekende politieke figuur, maar werd bekend toen ze in 2020 beweerde dat ze als waarnemer bij de telling van afwezigen in Detroit fraude had gezien. Er is nooit bewijs opgedoken dat deze beweringen ondersteunt.

In Nevada heeft de staatssecretaris niet de bevoegdheid om resultaten te certificeren, maar kan hij wel verkiezingsregels vaststellen en handhaven. De Republikeinse kandidaat en voormalig parlementslid Jim Marchant verzette zich tegen de certificering van de overwinning van Biden in de staat in 2020.

Trump beweert ten onrechte dat Biden de presidentsverkiezingen heeft gewonnen door massale fraude. De bewering is verworpen door verschillende rechterlijke uitspraken, het eigen ministerie van Justitie van de voormalige president en zelfs door Republikeinen geleide onderzoeken op staatsniveau.

Democratie

Trump overweegt deze maand een poging om in 2024 opnieuw het Witte Huis te winnen, aldus verschillende adviseurs van Trump.

Vooruitlopend op de verkiezingen van dinsdag beschuldigde Biden Trump ervan Republikeinse verkiezingsontkenners te inspireren en waarschuwde hij de kiezers: “Democratie staat op het stembiljet voor ons allemaal.”

Richard Gowan, U.N. directeur bij de International Crisis Group denktank, zei dat als verkiezingsontkenners een aantal grote overwinningen scoren in de verkiezingen van dinsdag, het Biden’s belangrijkste thema van het Amerikaanse buitenlandse beleid, het bevorderen van de democratie, zou ondermijnen.

“Als het erop lijkt dat de Amerikaanse democratie aan de beademingsmachine ligt, denk ik dat zelfs goede vrienden van de VS zich wat democratie betreft van Washington zullen afkeren.”