Buitenland

Sepp Blatter: ‘Qatar is een vergissing, een slechte keuze’

08-11-2022 11:55

Qatar
Doha, Qatar, zaterdag 7 april 2012. AP Photo/Kamran Jebreili.

ZURICH, 8 november (Reuters) – Sepp Blatter, de voormalige voorzitter van de FIFA toen Qatar in 2010 de rechten kreeg om het wereldkampioenschap voetbal in 2022 te organiseren, zei tegen de Zwitserse krant Tages Anzeiger “Qatar is een vergissing” en voegde eraan toe dat “de keuze slecht was”.

De beslissing over Qatar is sinds de aankondiging ontsierd door controverse, waaronder beschuldigingen van corruptie en mensenrechtenschendingen.

Blatter, die de FIFA 17 jaar heeft geleid, is ook verwikkeld geweest in beschuldigingen van corruptie tijdens zijn ambtstermijn. In juni werd hij door een Zwitserse rechtbank vrijgesproken van fraude. De aanklagers zijn tegen de uitspraak in beroep gegaan.

“Het is een te klein land. Voetbal en het WK zijn er te groot voor”, zei Blatter over Qatar, het eerste land in het Midden-Oosten dat het toernooi organiseert.

Hij zei dat de FIFA in 2012 de criteria die het gebruikt om gastlanden te selecteren heeft aangepast in het licht van zorgen over de arbeidsomstandigheden op toernooi gerelateerde bouwplaatsen in Qatar.

“Sindsdien wordt rekening gehouden met sociale overwegingen en mensenrechten”, zei hij.

Blatter zei dat hij het toernooi, dat over minder dan twee weken begint, vanuit zijn huis in Zürich zal volgen.