Politiek Buitenland

VS Midterms: wanneer weten we de volledige uitslag? (Hint: dat kan nog lang duren)

08-11-2022 15:47

USA President Joe Biden
Joe Biden, 2022. Marlin360 / Shutterstock.com

WASHINGTON, 8 november (Reuters) – Hier is wat advies voor iedereen die de Amerikaanse midterms van dinsdag volgt: wees voorbereid op een lange nacht en misschien dagen wachten voordat duidelijk is of de Republikeinen of de Democraten van president Joe Biden het Congres zullen controleren.

Alle 435 zetels in het Huis van Afgevaardigden liggen voor het grijpen, net als 35 zetels in de Senaat en 36 gouverneurschappen.

De Republikeinen moeten vijf zetels halen om een meerderheid in het Huis te krijgen en slechts één om de Senaat te controleren. Onpartijdige verkiezingsvoorspellers en opiniepeilingen geven aan dat de Republikeinen een zeer grote kans maken op een meerderheid in het Huis, een resultaat dat dinsdagavond duidelijk zou kunnen worden, terwijl de controle over de Senaat waarschijnlijk hechter zal worden bevochten en waarschijnlijk meer tijd in beslag zal nemen.

Een enorme golf van Republikeinse steun kan uren na het sluiten van de peilingen tot overwinningsverklaringen leiden.

Maar met tientallen races die naar verwachting nipt zullen zijn en belangrijke staten als Pennsylvania die al waarschuwen dat het dagen kan duren om alle stembiljetten te tellen, is de kans groot dat Amerika op verkiezingsavond naar bed gaat zonder te weten wie er gewonnen heeft.

“Als het erom gaat de resultaten te weten, moeten we niet meer praten over verkiezingsdag, maar over de week van de verkiezingen,” zegt Nathan Gonzales, die de onpartijdige nieuwsbrief Inside Elections uitgeeft.

De vroegste stemtotalen worden vertekend door hoe snel de staten de stembiljetten per post tellen.

Post-stemmen

Omdat Democraten vaker per post stemmen dan Republikeinen, kunnen staten die ambtenaren al vroeg laten beginnen met het tellen van stembiljetten per post, al vroeg een grote voorsprong voor Democraten melden die verdampt als de stemmentellers de stapels Republikeins georiënteerde stembiljetten die op de verkiezingsdag zijn uitgebracht, doorwerken.

In deze ‘blue mirage‘-staten – waaronder Florida en North Carolina – mogen verkiezingsambtenaren de stembiljetten vóór de verkiezingsdag uit de enveloppen halen en in de stemmachines laden, zodat ze snel kunnen worden geteld.

Staten als Pennsylvania en Wisconsin staan niet toe dat ambtenaren de enveloppen openen tot de verkiezingsdag, wat leidt tot een mogelijke “red mirage” waarbij Republikeins georiënteerde stembiljetten voor de verkiezingsdag eerder worden gerapporteerd en veel Democratisch georiënteerde stembiljetten later worden geteld.

Deskundigen zoals Joe Lenski, medeoprichter van Edison Research, dat dinsdag honderden verkiezingen zal volgen en Reuters en andere media-organisaties van de resultaten zal voorzien, zullen de mix van verschillende soorten stembiljetten die elke staat gedurende de nacht telt in de gaten houden.

Blue mirage, red mirage, wat dan ook. Je moet gewoon kijken welke soorten stemmen worden gerapporteerd om te weten waar je bent in die staat,” zegt Lenski.

Wanneer weten we welke partij heeft gewonnen?

De eerste telling van de stemmen wordt aan de oostkust verwacht tussen 19.00 en 20.00 uur ET (01:00, 02:00 uur Nederlandse tijd, woensdag 9 november). Een vroege indicatie van Republikeins succes zou kunnen komen als de races waarvan men verwachtte dat ze close zouden zijn – zoals het 7e congresdistrict van Virginia of een zetel in de Amerikaanse Senaat in North Carolina – Democratische uitslagen blijken te zijn.

Rond 22.00 of 23.00 uur ET, wanneer de peilingen in het Midwesten een uur of langer gesloten zullen zijn, is het mogelijk dat de Republikeinen genoeg momentum zullen hebben voor deskundigen van Amerikaanse media-organisaties om de controle over het Huis te voorspellen, zegt Kyle Kondik, een politiek analist aan de Universiteit van Virginia’s Center for Politics.

Als de strijd om het Huis er nog steeds krap uitziet wanneer de stemmen van de westkust binnenkomen – waar er meer dan een dozijn krappe Huisraces kunnen zijn – kan het dagen duren voordat de controle over het Huis bekend is, aldus de deskundigen.

In Californië duurt het doorgaans weken om alle stembiljetten te tellen, deels omdat stembiljetten met poststempel op de verkiezingsdag worden meegeteld, zelfs als ze dagen later aankomen. Nevada en Washington staan ook late stembiljetten toe als het poststempel op 8 november is, wat de aanloop naar de definitieve uitslag vertraagt.

“Als het Huis echt op het randje staat, zou dat van belang zijn,” zegt Kondik.

Het kan langer duren, misschien wel weken, om te weten welke partij de Senaat zal controleren, met close contests in Pennsylvania, Arizona en Georgia die waarschijnlijk de uiteindelijke controle zullen bepalen.

Als de senaatsrace in Georgia zo nipt is als verwacht en geen enkele kandidaat meer dan 50% van de stemmen krijgt, wordt een tweede ronde gepland voor 6 december, wat mogelijk betekent dat het tot dan onduidelijk is wie de Senaat zal controleren.

Het nieuwe Congres wordt op 3 januari 2023 ingehuldigd.