Buitenland

De strikte sharia-regels van WK Voetbal 2022-gastland Qatar

09-11-2022 11:08

Qatar
Doha, Qatar, 2014. AP Photo/Razan Alzayani

Meer dan een miljoen sportfans gaan in november en december naar Qatar voor het wereldkampioenschap voetbal, een spektakel dat gastlanden doorgaans verandert in een non-stop feest. Maar dit jaar kan het anders zijn.

‘Op beschuldigingen van drugssmokkel kan de doodstraf staan’

Het kleine, conservatieve moslimland zal wellicht weinig tolerantie tonen voor het met drank gevulde hooliganisme dat zich tijdens eerdere toernooien heeft voorgedaan.

Qatar heeft geprobeerd zich af te schilderen als gastvrij voor buitenlanders, maar de traditionele moslimwaarden blijven sterk aanwezig in het erfelijk geregeerde emiraat. Het rechtsstelsel van Qatar, dat gebaseerd is op een interpretatie van de islamitische wet, de Sharia, heeft westerse kritiek gekregen vanwege de neiging om aanklagers en politie te bevoordelen.

Het autocratische land zegt dat het de regels zal versoepelen voor de ongekende toestroom van toeristen. Maar fans die het WK bijwonen, moeten rekening houden met de wetten en culturele gebruiken van Qatar, waaronder het beleid inzake alcohol, drugs, seksualiteit en kledingvoorschriften.

Hier volgt een overzicht van enkele van deze regels:

Alcohol

Alcohol wordt alleen geschonken in hotelrestaurants en bars die een vergunning hebben in Qatar. Het is illegaal om het elders te nuttigen. Niet-moslim inwoners van Doha die een drankvergunning hebben, mogen echter thuis drinken. Tijdens het WK mogen fans voor en na de wedstrijden Budweiser-bier kopen op het terrein van het stadion – maar niet bij de stands in de hal. Fans mogen ‘s avonds ook drinken in een aangewezen ‘fanzone’ in het centrum van Doha.

Over het algemeen wordt in Qatar openbare dronkenschap bestraft met hoge boetes en gevangenisstraf. Maar het hoofd van de veiligheidsdienst van Qatar heeft gezegd dat de politie tijdens het toernooi de meeste overtredingen door de vingers zal zien, maar mogelijk arrestaties zal verrichten als iemand dronken wordt of openbare eigendommen beschadigt.

De wettelijke leeftijd om alcohol te drinken is 21 jaar en uitsmijters in bars vragen vaak om een identiteitsbewijs met foto of een paspoort bij binnenkomst.

Drugs

Qatar is één van de meest restrictieve landen ter wereld als het gaat om drugs, en verbiedt cannabis en zelfs vrij verkrijgbare medicijnen zoals verdovende middelen, kalmerende middelen en amfetaminen. De verkoop, de handel en het bezit van illegale drugs kan leiden tot zware straffen, waaronder langdurige gevangenisstraffen gevolgd door deportatie en hoge boetes.

Op beschuldigingen van drugssmokkel kan de doodstraf staan.

WK-fans moeten zich bewust zijn van deze wetten wanneer zij aankomen op Hamad International Airport, waar de autoriteiten tassen en passagiers scannen met nieuwe beveiligingstechnologie en degenen die de kleinste hoeveelheden drugs bij zich hebben, worden gearresteerd.

Sexuaiteit

Qatar beschouwt het samenwonen van ongehuwde vrouwen en mannen als een misdaad en gebruikt zogenaamde onfatsoenswetten om buitenechtelijke seks te bestraffen. De autoriteiten zeggen echter dat ongehuwde paren tijdens het WK zonder problemen hotelkamers kunnen delen. Op straat worden openbare uitingen van affectie ‘afgekeurd’, aldus de toeristische website van de regering. Voor handen vasthouden krijg je geen gevangenisstraf, maar bezoekers moeten intimiteit in het openbaar vermijden.

Volgens de Qatarese wet staat er een gevangenisstraf van één tot drie jaar op volwassenen die veroordeeld zijn voor vrijwillige homoseksuele of lesbische seks. Ook travestie is strafbaar.

De organisatoren van het WK hebben The Associated Press verteld dat iedereen, ongeacht zijn of haar seksuele geaardheid, kan komen “zonder angst voor enige vorm van repercussie”. Maar een functionaris waarschuwde dat regenboogvlaggen in beslag kunnen worden genomen om te voorkomen dat fans worden aangevallen omdat ze opkomen voor homorechten in een regio waar discriminatie welig tiert.

Kledingvoorschriften

De toeristische website van de regering van Qatar spoort mannen en vrouwen aan om “respect te tonen voor de lokale cultuur door overdreven onthullende kleding in het openbaar te vermijden”. Bezoekers wordt gevraagd hun schouders en knieën te bedekken. Bezoekers met korte broeken en mouwloze topjes kunnen worden geweerd uit overheidsgebouwen en winkelcentra. Vrouwen die moskeeën in de stad bezoeken krijgen sjaals om hun hoofd te bedekken. Het is een ander verhaal in hotels, waar bikini’s bij hotelzwembaden gebruikelijk zijn.

Schelden, middelvinger opsteken en kritiek uiten

Zwaaien met de middelvinger of vloeken, vooral in de omgang met politie of andere autoriteiten, kan leiden tot arrestatie. De meeste strafzaken in Qatar die onoplettende buitenlanders in de val lokken betreffen dergelijke overtredingen. Veel Qatarese vrouwen en mannen schudden het andere geslacht geen hand; zij wachten tot een hand wordt aangeboden. Het filmen en fotograferen van mensen zonder hun toestemming, evenals het maken van foto’s van gevoelige militaire of religieuze plaatsen, kan leiden tot vervolging.

Het is ook belangrijk om voorzichtig te zijn met het bespreken van religie en politiek met de plaatselijke bevolking.

Belediging van de koninklijke familie kan leiden tot gevangenisstraf. Weinig Qatari’s zullen kritiek van een toerist op hun bestuurssysteem verwelkomen. Het verspreiden van nepnieuws en het schaden van de belangen van het land is een ernstig en vaag gedefinieerd misdrijf, dus u kunt zich het beste verre houden van commentaar op de sociale media over Qatar.
 

Lees ook: Rechten van vrouwen onder de Sharia in Qatar: ‘Vrouwen moeten hun man gehoorzamen’
Lees ook: Emir Qatar: bepaalde kritiek op Qatar rond WK Voetbal komt neer op laster
Lees ook: Sepp Blatter: ‘Qatar is een vergissing, een slechte keuze’

 


 


 
 

Advertentie

True managed webspace

Lees ook deze artikelen

Samuel Paty
Premium

Kleis Jager – Door jihadist onthoofde Samuel Paty had hamer in zijn tas, voor het geval dat

Bert Brussen – WK Qatar: de strijd om Het Meest Deugdzame Land ligt nog open

Louis van Gaal WK Voetbal 2022 Qatar

Geert Dales – Joe doont kum verrie faar wis zis ettietjoet

Voetbalbonden geconfronteerd met ‘extreme chantage’ om OneLove-armband af te doen

Iran WK Voetbal 2022 Qatar

Iran geeft schuld voor dramatisch spelend voetbalelftal aan ‘protesten’ en ‘VS, Israël’

Aanvoerders Europese voetbalelftallen gaan toch geen OneLove-armbandje dragen

Hassan Iquioussen, Frankrijk, Imam
Premium

Kleis Jager – Moslimbroeder imam Hassan Iquioussen heeft nu spijt van haatpreken

Bier

Toch wel alcoholverbod in stadions tijdens WK Voetbal Qatar

Herman Brusselmans

Herman Brusselmans – ‘Dat Arabieren geen al te leuke pipo’s zijn kunnen we doorgaans niet naastkijken’

Hassan Iquioussen, Frankrijk, Imam

Belgisch hof verwerpt Frans arrestatiebevel tegen Frans-Marokkaanse imam Hassan Iquioussen

Qatar

Soenni-islam en sharia in Qatar: ‘Drugs zijn strikt verboden in Qatar, net als homoseksualiteit en travestie’

Mes

Waarschijnlijke islamitische terrorist die in Brussel agent doodstak stond op lijst bekende extremisten, zat zes jaar in gevangenis

Burqa Afghanistan

Afghanistan: vrouwen mogen niet meer naar sportscholen van Taliban

Qatar

Sepp Blatter: ‘Qatar is een vergissing, een slechte keuze’

Qatar

Rechten van vrouwen onder de Sharia in Qatar: ‘Vrouwen moeten hun man gehoorzamen’

WK voetbal oranje

Emir Qatar: bepaalde kritiek op Qatar rond WK Voetbal komt neer op laster

Kabinet stuurt toch delegatie naar WK in Qatar

Keulen Moskee Islam

Islamitische oproep tot gebed weerklinkt komende twee jaar in Keulen, waar één van grootste moskeeën Duitsland staat

TPO Podcast vrijdag: slechts 1 euro

 

TPO Podcast

TPO Podcast 405 met Matthijs Veelo en Bert van Nieuwkerk

Lees verder

TPO Podcast 404 met Marc Marie Veelo en Aaf Brussen

Lees verder