Ondernemen & zzp

Meta (Facebook) gaat 13% personeel ontslaan, meer dan 11.000 werknemers

09-11-2022 12:23

Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg. Frederic Legrand - COMEO / Shutterstock.com

9 november (Reuters) – Meta Platforms Inc zei op woensdag dat het 13% van zijn personeel zal ontslaan, of meer dan 11.000 werknemers, in een van de grootste technische ontslagen van dit jaar als de Facebook-moeder vecht tegen stijgende kosten en een zwakke reclamemarkt.

De omvangrijke personeelsinkrimping, de eerste in de 18-jarige geschiedenis van Meta, volgt op duizenden ontslagen bij andere grote technologiebedrijven, waaronder Twitter, dat eigendom is van Elon Musk, en Microsoft Corp.

De pandemische boom die de techbedrijven en hun waarderingen een boost gaf, is dit jaar omgeslagen in een buste door de decennialang hoge inflatie en de snel stijgende rente.

“Niet alleen is de online handel teruggekeerd naar eerdere trends, maar de macro-economische neergang, toegenomen concurrentie en het verlies van advertentiebestedingen hebben ervoor gezorgd dat onze inkomsten veel lager zijn dan ik had verwacht”, zei Chief Executive Officer Mark Zuckerberg in een bericht aan de werknemers.

“Ik heb dit verkeerd ingeschat en ik neem daarvoor de verantwoordelijkheid.”

Zuckerberg benadrukte de noodzaak om kapitaalefficiĆ«nter te worden en zei dat het bedrijf middelen zou verschuiven naar “groeigebieden met hoge prioriteit”, zoals zijn AI-ontdekkingsmotor, advertenties en zakelijke platforms, evenals zijn metaverse-project.

Meta zei dat het 16 weken basisloon plus twee extra weken voor elk dienstjaar zou betalen als onderdeel van het ontslagpakket en alle resterende betaalde vrije tijd.

Werknemers zullen gedurende zes maanden de kosten van de gezondheidszorg vergoed krijgen en degenen die de gevolgen ondervinden zullen hun wachtgeld van 15 november ontvangen, aldus het bedrijf.

Meta zei dat het ook van plan is om discretionaire uitgaven te verminderen en zijn aanwervingsstop te verlengen tot en met het eerste kwartaal.

De aandelen van het bedrijf, die meer dan tweederde van hun waarde hebben verloren, stegen ongeveer 3% in de voorbeurshandel.