Buitenland

Afghanistan: vrouwen mogen niet meer naar sportscholen van Taliban

10-11-2022 14:46

Burqa Afghanistan
Shutterstock.

KABUL, Afghanistan (AP) – De Taliban verbieden vrouwen om gebruik te maken van sportscholen in Afghanistan, aldus een functionaris in Kabul donderdag. Dit is het laatste decreet van de religieuze groepering dat de rechten en vrijheden van vrouwen aan banden legt sinds zij meer dan een jaar geleden de macht overnam.

De Taliban hebben het land vorig jaar veroverd en in augustus 2021 de macht gegrepen. Ze hebben meisjes verboden naar de middelbare school te gaan, ondanks aanvankelijke beloften van het tegendeel, vrouwen beperkt in de meeste beroepen en hen bevolen om in het openbaar kleding van top tot teen te dragen.

Een woordvoerder van het ministerie van Zeden en Deugden zei dat het verbod werd ingevoerd omdat mensen de voorschriften inzake seksescheiding negeerden en omdat vrouwen niet de vereiste hoofddoek, of hijab, droegen. Vrouwen mogen ook niet in parken komen.

Het verbod voor vrouwen om gebruik te maken van sportscholen en parken is deze week van kracht geworden, aldus Mohammed Akef Mohajer, een door de Taliban aangewezen woordvoerder van het ministerie van Zeden en Deugden.

De groep heeft de afgelopen 15 maanden “zijn best gedaan” om parken en sportscholen niet voor vrouwen te sluiten, aparte dagen in de week voor mannen en vrouwen in te stellen of een scheiding tussen mannen en vrouwen op te leggen, zei hij.

“Maar helaas werden de bevelen niet opgevolgd en de regels overtreden, en moesten we parken en sportscholen voor vrouwen sluiten,” zei Mahjer. “In de meeste gevallen zagen we zowel mannen als vrouwen samen in parken en helaas werd de hijab niet in acht genomen. We moesten dus met een ander besluit komen en hebben voorlopig alle parken en sportscholen voor vrouwen laten sluiten.”

Taliban-teams zullen beginnen te controleren of vrouwen er nog gebruik van maken, zei hij.

De speciale vertegenwoordiger van de VN in Afghanistan voor vrouwen, Alison Davidian, veroordeelde het verbod. “Dit is opnieuw een voorbeeld van de voortdurende en systematische verwijdering van vrouwen uit het openbare leven door de Taliban”, zei ze. “We roepen de Taliban op om alle rechten en vrijheden voor vrouwen en meisjes te herstellen.”

Hardliners lijken de overhand te hebben in de door de Taliban geleide regering, die moeite heeft om te regeren en internationaal geïsoleerd blijft. Een economische neergang heeft miljoenen Afghanen tot armoede en honger gedreven, terwijl de stroom buitenlandse hulp is afgenomen.