Economie

De grote FTX-cryptobeurs implosie: alle cryptomarkten lijden zware verliezen

10-11-2022 13:59

Bitcoin © pixabay

HONG KONG/SINGAPORE, 10 november (Reuters) – De cryptocurrencymarkten hebben donderdag zware verliezen geleden, met bitcoin in de buurt van een tweejarig dieptepunt, omdat beleggers zich zorgen maakten over de gevolgen van de implosie van cryptobeurs FTX, die op zoek is naar nieuwe fondsen om een gapend gat in zijn financiën te dichten.

Grotere rivaal Binance liep woensdag weg van een redding van FTX, waardoor de cryptocurrencyprijzen kelderden omdat de hoop op een redding afnam.

Op donderdag vertelde FTX-hoofd Sam Bankman-Fried het personeel in een Slack-bericht ingezien door Reuters dat “voor de komende week we een verhoging zullen doorvoeren”.

Een bericht op de FTX-website zegt dat het niet langer opnames verwerkt of nieuwe gebruikers accepteert. Het tekort van TX komt nadat gebruikers in slechts 72 uur haastig 6 miljard dollar aan cryptomunten van FTX opnamen.

De aandacht van beleggers gaat uit naar de onbekende omvang van de verliezen van klanten en de impact op het sentiment van de laatste en mogelijk grootste ineenstorting in een sector die is veranderd in een mijnenveld voor beleggers.

FTX’s eigen token, FTT, is deze week met 90% gedaald en probeerde zich te stabiliseren rond 2,90 dollar – niet ver boven zijn laagterecord rond 1,50 dollar. Bitcoin daalde vannacht voor het eerst sinds eind 2020 onder de 16.000 dollar en werd om 12:10 uur GMT verhandeld op 16.310 dollar, met weinig tekenen van herstel.

Fouten van Bankman-Fried

De zaden van FTX’s ondergang werden maanden eerder gezaaid, in fouten die Bankman-Fried maakte nadat hij instapte om andere cryptobedrijven te redden, volgens interviews met verschillende mensen dicht bij Bankman-Fried en mededelingen van zowel FTX als Binance.

In het Slack-bericht van donderdag zei Bankman-Fried “als een onderdeel van de potentiële bovenstaande verhoging, hebben we gesprekken gehad met Justin Sun.”

Justin Sun, oprichter van cryptocurrency-netwerk Tron, zei in een tweet op donderdag “we stellen samen met #FTX een oplossing samen om een pad voorwaarts te initiëren,” zonder verdere details te geven. Sun reageerde niet op een verzoek om commentaar.

Een andere beurs, OKX, zei dat het eerder in de week was benaderd door Bankman-Fried, die verplichtingen van 7 miljard dollar beschreef die snel gedekt moesten worden.

“Zelfs Elon Musk zou niet in staat zijn om zich binnen een paar uur van onderhandelingen te verbinden aan een deal met 7 miljard dollar aansprakelijkheid. Dat was te veel voor ons,” vertelt Lennix Lai, directeur financiële markten bij OKX aan Reuters.

“(Het) is een groot gat om te dichten,” voegt hij eraan toe. “De dolk zal boven de cryptomarkt blijven hangen, zolang de vooruitzichten van FTX’s lot onduidelijk blijven.”

8 miljard dollar tekort

Bloomberg meldde dat Bankman-Fried investeerders had verteld dat FTX een tekort van maximaal 8 miljard dollar had en dat het bedrijf faillissement zou moeten aanvragen tenzij het verdere financiering zou krijgen.

Beleggers letten op tekenen van besmetting buiten de cryptosector. Fadi Massih, vice-president bij Moody’s Investors Service, zegt dat de verliezen “grotendeels binnen de cryptosfeer zijn gebleven.”

“Mocht de hefboomwerking echter weer aanzienlijk toenemen in het cryptofinancieringssysteem, dan zou dat het banksysteem kunnen verontrusten, zelfs als banken zich blijven distantiëren van directe interactie met de crypto-economie,” zegt Massih in gemaild commentaar.

“Een topbeurs die faalt – dat is op een ander niveau,” zegt Danny Chong, CEO van gedecentraliseerd financieringsbedrijf Tranchess, met mogelijk bredere vertakkingen dan het falen van stablecoin TerraUSD en crypto hedgefonds Three Arrows Capital dit jaar.

“De fondsen van mensen, inclusief die van market makers, zijn momenteel nog steeds bij FTX,” zei hij. “Net toen mensen dachten dat de cryptowinter waarschijnlijk niet zou duren … komt er nog zo’n episode.”

Justitieel onderzoek

De Amerikaanse effectenregulator onderzoekt FTX.com’s behandeling van klantenfondsen en crypto-uitleenactiviteiten, volgens een bron met kennis van het onderzoek.

Bloomberg meldde dat het Amerikaanse ministerie van Justitie ook de onrust onderzoekt. Een woordvoerder van DOJ weigerde commentaar te geven.

Investeerders schrijven nu al fondsen af die in FTX zijn gestoken. Durfkapitaalfonds Sequoia Capital schreef woensdag een belang van 150 miljoen dollar af tot nul. Het Canadese Ontario Teachers Pension Plan, Tiger Global en het Japanse Softbank zijn ook investeerders in FTX.

Broker Robinhood zei dat het geen directe blootstelling heeft aan FTX, maar Bankman-Fried heeft een belang in het bedrijf en zijn aandelen daalden dinsdag en woensdag zwaar.

Vertrouwenscrisis

De meeste cryptospelers zijn voorbereid op verdere dalingen in de nabije toekomst. De verliezen van Bitcoin van 20% deze week zijn vergelijkbaar met de daling in juni toen Three Arrows Capital onder druk kwam te staan.

“Wat deze nieuwe fase problematisch maakt, is dat het aantal entiteiten met sterkere balansen die in staat zijn om die met weinig kapitaal en een hoge leverage te redden, krimpt,” zeiden analisten van J.P. Morgan in een nota aan klanten.

“Nu de balanssterkte van Alameda Research en FTX ter discussie staat, slechts een paar maanden nadat ze werden gezien als entiteiten met een sterke balans, creëert dat een vertrouwenscrisis.”


 
 

Advertentie

True managed webspace

Lees ook deze artikelen

Bahama's

Sam Bankman-Fried (FTX) kocht voor 121 miljoen dollar vastgoed op Bahama’s

Bank of England: ‘Implosie FTX toont noodzaak regelgeving cryptowereld’

Bitcoin

‘Spectaculaire implosie 30 miljard dollar-cryptobeurs FTX mag geen verrassing zijn’

Tenminste 1 miljard dollar klantengeld verdwenen na implosie FTX cryptobeurs

Gegevens 1 miljard Chinezen online te koop aangeboden na datalek

Bitcoin casino’s en hoe ze werken

Koers Avalanche-crypto krijgt flinke boost na aankondiging samenwerking met Deloitte

Wokewatch – Volkskrant zet disclaimer bij artikel over Bitcoinhacker wegens vermeende onduidelijkheid over gender

Bitcoin nog steeds populair, nog steeds interessant voor investeerders

Koers dogecoin duikelt verder naar beneden en noteert even onder de 14 cent

Chris Aalberts – Thierry Baudet gaat een sekte beginnen en het is nog bloedserieus ook 

Ook dogecoin zakt nu steeds weer weg ondanks steuntweets van Musk

Bitcoin voor wie van cijfertjes en boerenlogica houdt

Chris Aalberts – Feest! De politieke incubator Forum voor Democratie heeft nog meer afsplitsers opgeleverd

Cryptokoersen opnieuw onder druk na tweets Elon Musk

Elon Musk twittert koers Dogecoin 20% omhoog

Eduard Bomhoff – Cryptocurrencies zijn gevaarlijk voor mens en milieu

Waarom Bitcoin dé toekomst is

TPO Podcast vrijdag: slechts 1 euro

 

TPO Podcast

TPO Podcast 408 met WK Rellen Veelo en Keetschoppende Jongeren Brussen

Lees verder

TPO Podcast 405 met Matthijs Veelo en Bert van Nieuwkerk

Lees verder