Weten & Tech

Herbesmetting Covid verhoogt risico op overlijden, ernstige ziekte aanzienlijk

10-11-2022 18:16

Jongeren
Shutterstock.

10 november (Reuters) – Het risico op overlijden, ziekenhuisopname en ernstige gezondheidsproblemen door COVID-19 neemt aanzienlijk toe bij herinfectie in vergelijking met een eerste besmetting met het virus, ongeacht de vaccinatiestatus, zo blijkt uit een donderdag gepubliceerde studie.

“Herbesmetting met COVID-19 verhoogt het risico op zowel acute ziekte als long-COVID,” zei Dr. Ziyad Al-Aly van de Washington University School of Medicine in St. Louis. “Dit was duidelijk bij niet-gevaccineerde, gevaccineerde en geboosterde mensen.”

De bevindingen werden gehaald uit gegevens van het Amerikaanse Department of Veterans Affairs (VA), verzameld van 1 maart 2020 tot 6 april 2022 over 443.588 patiënten met één SARS-CoV-2-infectie, 40.947 met twee of meer infecties, en 5,3 miljoen niet-geïnfecteerde personen. De meeste proefpersonen waren mannen.

Verdubbeld risico

Herbesmette patiënten hadden een meer dan verdubbeld risico op overlijden en een meer dan verdrievoudigd risico op ziekenhuisopname in vergelijking met degenen die slechts één keer met COVID waren besmet. Ze hadden ook verhoogde risico’s op problemen met longen, hart, bloed, nieren, diabetes, geestelijke gezondheid, botten en spieren, en neurologische aandoeningen, volgens een rapport gepubliceerd in Nature Medicine.

“Zelfs als iemand een eerdere infectie had en gevaccineerd was – wat betekent dat ze dubbele immuniteit hadden van eerdere infectie plus vaccins – zijn ze nog steeds vatbaar voor nadelige resultaten bij herinfectie,” zei Al-Aly, de studieleider.

Mensen in de studie met herhaalde infecties hadden meer dan drie keer zoveel kans op longproblemen, drie keer zoveel kans op hartaandoeningen en 60% meer kans op neurologische aandoeningen dan patiënten die slechts één keer waren geïnfecteerd. De hogere risico’s waren het grootst in de eerste maand na de herinfectie, maar waren zes maanden later nog steeds duidelijk, aldus de onderzoekers.

Geen afspiegeling bevolking

Deskundigen die niet bij de studie betrokken waren, zeiden dat de VA-populatie geen afspiegeling is van de algemene bevolking.

Patiënten in VA-zorginstellingen zijn over het algemeen oudere, ziekere mensen en vaak mannen, een groep die gewoonlijk meer dan normale gezondheidscomplicaties heeft, zei John Moore, een professor in microbiologie en immunologie aan het Weill Cornell Medical College in New York.

De onderzoekers zeiden dat cumulatieve risico’s en lasten van herhaalde infectie toenamen met het aantal infecties, zelfs nadat rekening was gehouden met verschillen in COVID-19 varianten zoals Delta, Omicron en BA.5.

Dr. Celine Gounder, een epidemioloog op het gebied van infectieziekten en een editor-at-large bij Kaiser Health News, zei echter dat er een “plateau-effect” leek te zijn met meerdere infecties, met een minder grote sprong in risico na de tweede infectie.

“Het goede nieuws is dat hoe beter mensen worden beschermd met immuniteit, hoe lager het risico op complicaties na verloop van tijd zal zijn,” voegde ze eraan toe.

Toch waarschuwde Al-Aly dat mensen op hun hoede moeten zijn.

“We zagen veel patiënten naar de kliniek komen met een air van onoverwinnelijkheid,” vertelde hij aan Reuters. “Ze vroegen zich af: ‘Maakt het krijgen van een herinfectie echt uit?’ Het antwoord is ja, dat doet het absoluut.”

Met het oog op de snel naderende feestdagen met reizen en bijeenkomsten binnenshuis, “moeten mensen zich ervan bewust zijn dat herinfectie gevolgen heeft en moeten ze voorzorgsmaatregelen nemen”, voegde hij eraan toe.

 

Aanpassingen: oorspronkelijke artikel vervangen door uitgebreide versie, 21:57 uur.


 
 

Advertentie

True managed webspace

Lees ook deze artikelen

Booster

Fouten door Brits Covid-testlaboratorium hebben mogelijk 20 mensen leven gekost

Wappie

Twitter draait Covid-19-desinformatiebeleid terug, risico op toename nepnieuws

Xi Jinping, China, Peking

Anti-lockdownprotesten China zijn flinke uitdaging voor regime Xi, maar niet het einde

Booster

EU waarschuwt voor tegenvallende resultaten Covid-19-boostervaccin

Nepnieuws

Witte Huis: social media moeten nadenken over rol nepnieuws en desinformatie Covid-19

Dr. Fauci

Dr. Anthony Fauci zegt ‘volledig mee te werken’ aan eventuele hoorzittingen Congres

Ursula von der Leyen, Big Pharma

Nieuwe regels WHO: Big Pharma straks verplicht prijzen en deals te openbaren

Bloed

Met hoge bloeddruk 22% meer kans op ernstige ziekte, overlijden na Covid-besmetting

vaccineren meisje

WHO: bijna 90% minder Coviddoden in vergelijking met februari van dit jaar

vaccineren meisje

Zwitserse geneesmiddelenwaakhond onderzoekt ‘bubbels’ in Covid-vaccinboosters

Wuhan, China

VS-Senaatscommissie: ‘COVID19 meer dan waarschijnlijk resultaat incident in onderzoekslab’

vaccineren meisje

EMA: ‘Zware menstruatie-bloedingen bijwerking Pfizer-Covid-vaccin’

China Covid

Nieuw in China: inhaleerbaar Covid-vaccin

Anderhalve meter

WHO: Covid-19 nog altijd wereldwijde noodsituatie

Vaccin

Pfizer: Omicron-booster geeft sterke immuunrespons tegen BA.4 en BA.5-subvarianten

vaccineren meisje

Japan keurt Pfizer-covid-mRNA-vaccin goed voor kinderen vanaf 6 maanden oud

Omicron virus

Onderzoek: in toekomst mogelijk nieuwe pandemie van hart- en vaatziekten door covid-schade

Vandaag begint het herhaalprikken voor Corona, maar daar zit niet iedereen op te wachten

TPO Podcast vrijdag: slechts 1 euro

 

TPO Podcast

TPO Podcast 408 met WK Rellen Veelo en Keetschoppende Jongeren Brussen

Lees verder

TPO Podcast 405 met Matthijs Veelo en Bert van Nieuwkerk

Lees verder