Binnenland

CBS: Nederland zit weer vol toeristen

11-11-2022 08:59

RossHelen/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- Nederland zit weer vol met toeristen. Het CBS laat weten dat in het derde kwartaal van 2022 in totaal 14,6 miljoen mensen een overnachting in een hotel, groepsaccommodatie, campingplaats of huisje boekten. Dat is volgens de statistici 15 procent meer dan in hetzelfde kwartaal van vorig jaar, en 4 procent meer dan in 2019. De coronadip in de toeristische sector lijkt dus wel voorbij te zijn.

De stijging ten opzichte van vorig jaar is voornamelijk te danken aan de komst van buitenlandse gasten. Kwamen er in Q3 van 2021 nog 2,7 miljoen mensen naar Nederland, dat is nu gegroeid naar 5,4 miljoen. Het aantal Nederlandse gasten kromp juist een beetje, van 10 miljoen in 2021 naar 9,2 miljoen dit jaar. Het totale aantal overnachtingen van al deze toeristen kwam bij elkaar neer op 49,7 miljoen. Het gaat hierbij dus om mensen die een overnachting boeken om ergens te verblijven. Dagjesmensen die in hun eigen bed slapen worden niet meegerekend.

Van de gekozen overnachtingsplaatsen zagen groepsaccommodaties de sterkste stijging in het aantal buitenlandse bezoekers, met 160 procent meer gasten dan vorig jaar. Daarna kwamen hotels met 109,1 procent meer buitenlanders. Het aantal Nederlanders daalde in alle soorten accommodaties, behalve in die voor groepen, waar het licht steeg.

Met name het bezoek vanuit het Verenigd Koninkrijk steeg hard, met wel 675 procent ten opzichte van vorig jaar. Uit Australiƫ en Oceaniƫ kwamen 511 procent meer mensen naar Nederland dan vorig jaar. Het grootste aantal toeristen in absolute getallen komt natuurlijk uit Duitsland (2,2 miljoen), met daarna 714.000 Belgen.

En waar gaan al die toeristen naartoe als ze eenmaal in Nederland zijn? De grootste toename in de drukte kwam op het bord van Noord-Holland, wat voor een groot deel neerkomt op Amsterdam. Het aantal gasten in Noord-Hollandse accommodaties steeg met 57 procent ten opzichte van vorig jaar, waarmee die provincie met kop en schouders boven de rest uitsteekt. Zeeland, Gelderland en Overijssel zagen een kleine krimp in het bezoek, en in de rest van de provincies groeide het aantal gasten licht.