Binnenland

Steeds meer gewapende overvallen door jongeren onder de 16

11-11-2022 13:04

Mark Agnor/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- De politie heeft dit jaar al twaalf keer jongeren van 13 jaar gearresteerd na een gewapende overval. Dat blijkt uit cijfers die de Telegraaf op heeft gevraagd. Het gaat om een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. In de leeftijd van 13 tot 17 jaar groeide het aantal verdachten bij overvallen met een kwart, van 66 naar 84 gevallen. Het totaalaantal overvallen in Nederland mag dan al jarenlang aan het dalen zijn, het aantal erg jonge overvallers lijkt stijgende.

Jos van der Stap, de landelijk overvalcoördinator bij de politie, zegt zich tegenover de krant grote zorgen te maken. Er zou sprake zijn van een ”specifieke groep jongeren met een veelheid aan problemen” die steeds vaker de fout in gaat. De jongeren hebben veel schooluitval, gebruiken makkelijk geweld, en zijn niet vatbaar voor interventies vanuit hulpdiensten. Hoewel de omvang van de jeugdcriminaliteit daalt, lijkt de ernst van de delicten bij het overgebleven deel toe te nemen.

Zo daalde het aantal opgepakte verdachten voor overvallen van 965 in 2017, naar 482 dit jaar. Het jaar is echter nog niet voorbij, en dat laatste getal zal nog iets stijgen. Het percentage minderjarigen onder de opgepakte verdachten groeide juist. Het aantal overvallen piekte volgens de cijfers in 2009, met 2898 incidenten.

Van der Stap waarschuwt dat jonge overvallers snel uit kunnen groeien tot zware criminelen. De jonge delinquenten plegen gewelddadige misdrijven, en komen makkelijk in aanraking met de drugshandel. Bovendien overzien ze de gevolgen van hun acties slecht, en zijn ze roekeloos. Preventie heeft volgens de overvalcoördinator de hoogste prioriteit.